Érdekes változásra figyelhetett fel az, aki rendszeresen nézegeti a Nikon weboldalán belistázott fényképezőgépeket, ugyanis a D3500 és a D5600 is belepottyant a kifutott termékek feneketlen gödrébe, utód pedig nincs a láthatáron. Ez a lépés akár azt is jelentheti, hogy véget ér a Nikon szereplése az amatőröknek szánt DSLR-ek piacán.

Persze nem eszik olyan forrón a kását, hiszen alternatív megoldásként ott van a Nikon Z50, mely egy amolyan haladó-amatőr MILC és a pletykák szerint a Z30 is érkezni fog alá, amelyek így átveszik azt a szerepet, amit az APS-C (DX) DSLR szegmensben feladni látszik a gyártó. Ráadásul ez nem jelenti, hogy a hobbisták egy vázcserével az objektíveiket is bukják, hiszen adapterrel (melyet gyakran akciókban ajándékba is adnak a gépvázakhoz) átvihetők az új Z-rendszerbe. A listázott gépek között a D7500 és a D500 továbbra is érintetlen, de ezek már messze nem belépő szintet képviselnek.

Persze nem tudjuk a Nikon valódi szándékát, de tekintve azt, hogy a tavaly publikált, de még 2019-re vonatkozó adatok szerint a MILC-ek közötti versenyben eddig elég siralmas sereghajtó pozíciót sikerült még csak elérniük, annak ellenére, hogy összesítettben így is a világpiac dobogós harmadik helyén állnak, továbbra is erős DSLR hangsúllyal. Ehhez mondjuk az is hozzájárulhat, hogy akkor még túl kevés gépvázuk volt még a piacon.