Eddig sem volt titok, hogy a Fujifilm nem akar kisfilmes full-frame formátumot bevezetni a piacra és már egészen rutinosan pattintják le golyóálló mellényeikkel az újságírók erre irányuló kérdéseit. Most Toshi Iida, a Fujifilm Europe új ügyvezetője adott interjút az Amateur Photographer számára, amiből kiderült mit gondol a gyártó erről a témáról.

“Az APS-C a tökéletes balansz” – Mondta erre Iida, aki szerint bár a kisfilmes formátum már egy évszázada velünk van, nincs semmi okunk, hogy ezt gondoljuk alapértelmezettnek. Ezt arra értette, hogy szerinte a tükörmentes MILC világban az APS-C egy remek kompromisszum a képminőség és a méret közötti egyensúlyozásra.

Hozzátette azt is, hogy nem véletlenül indították rá az X-rendszerre (APS-C) a GFX-rendszert (középformátum), mert akinek a képminőség minden más szempontnál fontosabb, annak ez még jobb választás, mint a kisfilmes full-frame, így megvan a választás lehetősége a szenzorméretek között, kihagyva lépcsőfokként a köztes kisfilmes méretet.

Persze hozzá kell tenni, hogy a Fujifilm nyilvánvalóan a saját portékáját tartja a legjobbnak a piacon és látva a full-frame MILC-ek (és objektívek) egyre csökkenő méreteit ez az előny kezd egy kissé csökkenni, de az biztos, hogy akik kisfilmes Fujira vágynak, azok előbb kapják ezt meg analógban, mint digitálisban. Aligha érdemes reménykedni egy full-frame Fujifilm MILC-ben.