Amióta megjelent a Canon EOS R5, azóta foglalja nagyon sok ember imába vagy éppen halálos átkokba a nevét. Néha akár egyszerre. Egy remekül sikerült full-frame szenzoros MILC lett, viszont az impozáns videós képességek mellé agyzsibbasztóan kellemetlen túlmelegedési problémák is társulnak, ha ezeket ki is akarjuk használni.

Matthew Perks egy egész Youtube csatornát szentel DIY házibarkács tartalmainak, amelyből fotósok és videósok rengeteget profitálhatnak. Őt is lenyűgözte az R5 tudása, de kíváncsi volt rá, hogy mit kell tennie ahhoz, hogy a videózás közben jelentkező túlmelegedési gondokat elkerülje, ezért szétkapta a gépet. Mint kiderült, az R5-ben gyakorlatilag nem létezik hőelvezetés, minden generált forróságot nagyon hatékonyan zár be a váz saját magába, ami magyarázat arra is, hogy miért kell akár 2 órát is várni arra, hogy teljesen lehűljön (előbb is megszakítható a hűtés, de akkor nem nyerjük vissza újra a 20-25 perc körüli felvételi időt, csak jóval kevesebbet).

Első körben vízhűtéssel nézte meg, hogy áthidalható-e a probléma és az 1.1.1. verziószámú firmware frissítéssel a gép már nem időzítve, hanem a valódi hőmérsékletet figyelembe véve kapcsol le. A vízhűtés hozzásegítette a gyakorlatilag végtelen felvételi idő eléréséhez. De ez nem egy kényelmes megoldás, így inkább csak egy hőelvezető bordát faragott magának rézből, ami a gépváz hátoldalán lévő műanyag burkolatra vezeti ki a hőt. Nem a legideálisabb megoldás ez sem, lévén műanyagról van szó, de sikerült a felvételi időt kitolni közel 40 percre (ami a gyári érték csaknem kétszerese) és 2 óra helyett mindössze 5 perc pihenő elég volt újabb 30 percnyi rögzítési idő visszanyerésére. Ez egyébként már jobban hasonlít a Sony A7S III hőelvezetésére, ami szintén a gépváz külső elemeire igyekszik kivezetni a hőt.

Ezt még meg lehet fejelni azzal, hogy tervezett egy 3D nyomtatóval elkészíthető, állványmenetbe csavarható külső aktív hűtést, ami ceruzaelemről működtethető és egy filléres laptop hűtőventillátor fújja el a meleg levegőt a gép hátoldaláról, tovább növelve a hőelvezetés hatékonyságát. Matthiew Perk szerint egy ilyen gyári Canon kiegészítőt alighanem a videósok örömmel kapkodnának el, miközben a fotósok sem szenvednének attól, hogy a gép feleslegesen nagyra sikerül a beépített hűtés miatt. Tekintettel arra, hogy a Canon hivatalosan is elismerte a hőelvezetés gyengeségét és a korlátozott felvételi időket, nem is lepne meg senkit egy ilyen kiegészítő.