Két éve mutatkozott be a Zeiss ZX1 az akkori Photokina szakvásáron és nagyjából mindenki el is siklott felette már, hogy az azóta eltelt időben elfelejtették piacra dobni. A német gyártó ezt most pótolni igyekszik egy világválság közepén és igazán merész, 6000 dolláros ajánlattal csap oda az oligarchák, olajsejkek és a drága kamerákkal pózolni szerető top színészek tenyerébe.

Aki esetleg lemaradt róla mit is tud a Zeiss ZX1, annak a bemutatóról való beszámolót javasoljuk, de dióhéjban: Ez egy nem cserélhető objektíves, ám Full Frame szenzoros fényképezőgép, melynek a vezérlőszoftvere a mobilokról is ismert Android, így fut rajta a mobilos Lightroom is, amivel rögtön kidolgozhatók a nyers RAW fájlok is.

A koncepció minimum egy, de inkább két érdeklődő hümmögést is megérhet, de az árcédulán azért bőven fel lehet hőkölni, de a sokkot talán csillapítja, hogy a fixen ráépített objektív egy Zeiss Distagon 35mmm f/2 lett, amit valószínűleg sok utcai és utazós fotós joggal kedvelhet. Ezzel a Zeiss ZX1 alighanem inkább a technológiai kuriózumokat gyűjtő pénzes fotósok számára lesz majd csábító.