A Pantone a világ egyik legismertebb és legszélesebb termékpalettával bíró színminta könyvtára, amiben roppant könnyű elveszni. Formula Guide, Color Bridge, Metallics, Pastel and Neon, textil vagy műanyag? Legyező vagy chips? Melyik kell nekem? Melyik kell neked? Van CMYK és RGB kód a Formula Guide-ban és látom-e a keverési arányokat a Color Bridge-ben? Mi az, hogy papíron kapom a textil színeket? Mi az, hogy coated vagy uncoated? Szettben is kapható?

Ezekre ad választ magyar nyelven és áttekinthető formában a colormanagement.hu által életre keltett Pantone Kalauz!

5 Pantone tipp a színhelyességhez

A Pantone skálák nagyon jól alkalmazható, egyszerű eszközök, de szakszerű használatuk feltétlenül szükséges a sikeres színkommunikációhoz!

1. Figyeljünk színskálánk állapotára

A skálák öregszenek, fakulnak, kopnak. Még a legjobb körülmények között tárolt skálák színezete is megváltozik idővel, ez nem hiba, hanem egy fizikai-kémiai folyamat, mely nem kivédhető. Így van ez az összes színes nyomattal, festékkel, papírokkal: az öregedést lassíthatjuk, de megállítani nem tudjuk. Ügyeljünk a skálák megfelelő tárolására (fénytől védve, lehetőleg keveset koptatva, stb.). A Pantone hivatalosan a felbontástól számított 1 évig javasolja a skálák felhasználását átlagos tárolási körülmények közt. Ha azt tapasztaljuk, hogy a skálánk már kopott, sárgult, vagy nem egyezik a színe másik azonos skálával, akkor mindenképp cseréljük.

2. Pontos színmegjelölések használata

A Pantone színek megnevezésében betűjelek mutatják a felhasznált hordozó papírok minőségi besorolását. A C, U (Coated – mázolt, Uncoated – mázolatlan) megjelölések segítenek eligazodni, de nem biztos, hogy teljesen azonosak az általunk használt papírok/hordozók minőségével. A nem papír hordozók esetén (textil) külön skálákkal és színrendszerekkel találkozhatunk (Pantone Fashion and Home), illetve a műanyagipar számára is külön skálák léteznek.

Papírtípusok a Pantone rendszerben:
Coated: Fényes mázolású műnyomó papír (elterjedt hazai elnevezése: “fényes műnyomó papír“)
Uncoated: Mázolatlan papír (elterjedt hazai elnevezése “ofszet papír“)

3. Ismerjük a nyomtatás technológiáját

A Pantone nagyon sokféle ipari területet szolgál ki, ezért skálái különböző célokra készülnek. A Pantone skála kifejezés még nem határozza meg, pontosan milyen skálára, felhasználási területre gondolunk. Ismerjük meg a nyomtatás technológiáját (pl.: direktszínes nyomtatás, négyszín nyomtatás) és ennek megfelelő Pantone skálát/színeket válasszunk. Nem mindegyik szín nyomtatható különböző technológiával színhelyesen, ezért mindig konzultáljunk, hogy lehetséges-e az adott szín megfelelő reprodukciója.

4. Szoftver

Több grafikai szoftver (pl.: Adobe Photoshop) tartalmazza a Pantone színeket. Itt is ügyeljünk a megfelelő elnevezések, típusok használatára, figyelembe véve a papír vagy egyéb hordozófelület típusát és a nyomdai technológiai lehetőségeket. Figyeljünk arra is, hogy a szoftverek általában a Pantone színek LAB definícióját tartalmazzák, így a színszámítási eljárástól függően néha különbözhetnek a nyomtatott skálák megjelenésétől. Kalibráltassuk monitorunkat rendszeresen!

5. Mindig járjunk el körültekintően

A Pantone skálák alapvetően a kommunikációt segítik, a tökéletes színhelyesség azonban nagyon sok paramétertől függ. A nyomdai lehetőségek, a felhasznált papírok, a festékkeverés, receptúrák, a nyomtatási eljárás szakmai fegyelme, a pontos színkalibráció és még sok-sok más tényező együttesen határozza meg, mennyire lesz színhelyes a nyomtatás eredménye. A Pantone skálák megfelelő használatával közelebb kerülhetünk az elvárt színhelyességhez, de használatuk önmagában nem ad teljes biztonságot. Kommunikáljunk a gyártás szereplőivel (nyomda, grafikus, stb.) és igyekezzünk felmérni, illetve kiküszöbölni a hibalehetőségeket!

+1 Ügyeljünk a megvilágításra

A színérzékelés egyik sarokpontja a megvilágítás. Más és más megvilágítás alatt különböző színérzet alakulhat ki, még ha ugyanazt a színmintát vizsgáljuk is. Ha lehet, munkánk során használjunk szabványos megvilágítást, illetve a színmeghatározáshoz használjunk mérőműszert, mert így kiküszöbölhetjük a külső torzító tényezőket.


Pantone alapfogalmak

 

Pantone alapszínek

14 szín képezi a nyomdaipar két legelterjedtebb skálájának, a Formula Guide és a Color Bridge alapszíneit, ezek a skálák első oldalin találhatóak:

A Metallic árnyalatok a 14 Pantone alapszín és hét további fémes adalékszín keverésével érhetők el:

A Premuim Metallic árnyalatok a 14 Pantone alapszín, és a speciális Pantone Silver keverésével nyerhetők:

A Pastel skálák színmintái hét külön halvány alapszínből kerülnek előállításra:

Ugyancsak hét, a Pantone alapszínektől eltérő színárnyalat vegyítésével állíthatóak elő a Neon színek:

 

Plus-sorozat

2010 nyarán kerültek bemutatásra a nyomdai színskálák (Formula Guide, Color Bridge, CMYK) bővített verziói, melyek az alapskálákhoz képest közel 25%-kal több színleírást tartalmaznak.
Az új kiadású skála megvásárlásakor a vevő további előnyhöz jut a Pantone Color Manager szoftver ingyenes letöltési lehetősége, valamint a skála utolsó oldalán helyet kapott ColorChecker Lighting Indicator által. Ez utóbbi segítségével könnyedén megállapítható, hogy az aktuális fényviszony alkalmas-e a színazonosításra.

A Plus-sorozat megjelenésével egyidőben az régi skálákat a Pantone kivonta a forgalomból.

 

Skálák változatai

 

Legyező  a papír alapú nyomdai Pantone skálák (Formula Guide, Color Bridge, CMYK, Goe-sorozat) legáltalánosabb verziója az egy ponton összefűzött, szétnyitható színskála.
Egy oldalon 7 színminta található.
Kétféle kivitelben készülnek: Coated – fényes (mázolt) műnyomó papírokhoz, Uncoated – ofset (mázolatlan) papírokhoz.

Chips – speciális papír alapú skála, melynek oldalai irattartó-szerűen vannak felfűzve. Egyes színmintái 1 fix és 6 kitéphető darabból állnak. Az egyes oldalakon viszont a legyező alapú skálákhoz hasonlóan 7 színminta kapott helyet. Sajátossága a chips skáláknak, hogy a hiányos oldalak külön-külön pótolhatóak.
Ugyancsak elérhető Coated és Uncoated változata a Chipsnek.

 

A nem nyomdai skálák alapanyaga papír, textil és műanyag fólia lehet, valamint létezik műanyag chips.


Pantone nyomdaipari és grafikai skálák
Formula Guide

A leggyakrabban használt skála a grafikai- és nyomdaiparban, mely a színek Pantone alapszínekből történő keverései arányait tartalmazza. Egy-egy szín maximálisan 3 Pantone alapszín és szükség esetén Pantone Transparent White bázisanyag keverékéből áll.
2014 tavaszától már 1761 színleírást tartalmaz a skála.
Csak csomagban kapható, mely a mázolt (coated) és a mázolatlan (uncoated) papírokhoz készült legyező formátumú változatokat egyaránt tartalmazza. Kapható továbbá chips verzióban is a legyezőével megegyező kiszerelésben, Solid Chips néven. A chips azonban csak a Pantone kódot tartalmazza, a keverési arányt nem.
A Formula Guide korábbi elnevezései: Solid Color Guide, vagy Formula Guide 1000.
A Formula Guide nem tartalmazza a színek HTML, RGB és CMYK bontási értékeit. Erre szolgál a Color Bridge.

A Pantone egyik legnépszerűbb színskálája, melynek segítségével adott az átjárási lehetőség a direkt, a CMYK és az RGB színek között, így a lehető legjobb egyezést biztosíthatjuk a nyomtatásban és az interneten. Színleírása két részből áll: a bal oldali képen látható az adott -a Formula Guide skálában is megtalálható- Pantone szín, a hozzá tartozó Pantone megnevezéssel, HTML és RGB bontási értékekkel, míg a jobb oldalon levő képen az azt négyszín-nyomással legjobban megközelítő árnyalat, és annak CMYK bontási értékei találhatóak egy idealizált “EURO” színtérben.
Mázolt (coated), illetve mázolatlan (uncoated) kivitelben is rendelhetőek a legyező formátumú skálák, illetve szettként, kedvezményes áron mindkét felülethez készült változathoz hozzá lehet jutni.

Ez a skála nem tartalmazza a Pantone alapszínekből történő keverési arányt. Ez a Formula Guide sajátossága.

 

CMYK

Azokat a színeket nevezzük process színnek, melyeket C-M-Y-K (világoskék, bíbor, sárga, fekete) színekből lehet kikeverni. A korábban 4-color Process Guide néven ismert skála minden színmintája alatt láthatjuk a CMYK értékeket. A színek 5-15%-onként kerültek felsorolásra.
Csak csomagban kapható, mely a mázolt (coated) és a mázolatlan (uncoated) papírokhoz készült legyező formátumú változatokat egyaránt tartalmazza.
A skálában található színek nem Pantone alapszínek keveréséből származnak, ezért keverési arányt nem tartalmaznak az egyes színleírások, valamint az elnevezésük is különbözik a megszokott Formula Guide kódoktól.


Speciális nyomdaipari és grafikai skálák
Pastels & Neons

Halvány és neon színek skálája, amely a Formula Guide mintájára egyes színek keverési arányát tartalmazza. A hét pasztell alapszín: Yellow 0131, Red 0331, Magenta 0521, Violet 0631, Blue 0821, Green 0921, Black 0961. A neon alapszínek 801 és 807 közötti színkódot kaptak.
154 halvány pasztellszín és 56 neonszín kapott helyet a skálában. Egy-egy szín maximálisan 3 alapszín és Pantone Extender adalékanyag keverékéből áll.
A Pantone Plus Pastels and Neons olyan legyező formátumú színskála, amely a mázolt (coated) és a mázolatlan (uncoated) papírokhoz készült színmintákat egyaránt tartalmazza. Kapható továbbá chips kiszerelésben, mely úgyszintén tartalmazza a mázolt (coated) és a mázolatlan (uncoated) felületekhez készült változatokat.

 

Metallics

Fémes színeket tartalmazó színskálák, melyek a Formula Guide mintájára a Pantone alapszínek és Pantone fémes adalékszínek keverési arányát tartalmazzák. Az alapskála 301 fémes színárnyalatot, míg a bővítés, mely a prémium színárnyalatokat foglalja magába 300 újabb színt tartalmaz, ezáltal megkétszerezve a repertoárt. Az alapskála színeinek számozása 8000-től, míg a premium színeké 10101-től kezdődik.
A hét metallics adalékszín nem kapott külön elnevezést, 871 és 877 közötti színkódot kapott, míg a premium színek mindössze egy (Pantone Silver) fémes adalékszín és az alapszínek keveréséből nyerhetőek. Egy-egy szín legfeljebb 4 összetevőből áll.
A Pantone Plus Metallics skálákból csak mázolt (coated) papírokhoz készült, legyező formátumú változat kapható. Mindkét fémes skála kapható chips kiszerelésben is, melyek úgyszintén csak a mázolt (coated) felületekhez készült változatot tartalmazzák.

Designer Field Guide

A Pantone a grafikai- és a nyomdaiparban leggyakrabban használt skáláját, a Formula Guide-ot teljes mértékben a dizájnerek igényeire szabva új modellként jelentette meg. Ez a termék kiosztásában teljesen megegyezik a Formula Guide színskálával, így ez is 1341 színt tartalmaz.
Minden színcimke ketté van osztva, és az egyik el is távolítható, így jóval könnyebbé válik a színazonosítás.
Tovább könnyítendő a dizájner munkáját, a skálák formatervezett, ővre erősíthető tokot is kaptak, így bármikor a tervező keze ügyében lehetnek..
Mázolt (coated), illetve mázolatlan (uncoated) kivitelben is rendelhetőek a legyező formátumú skálák, a Designer Field Guide Set pedig mind a két felülethez készült változatot tartalmazza kedvezményes áron.

A Pantone nyomdai skálák kedvezményes árú, különböző összetételű Essentials csomagokban is forgalmazásra kerülnek, valamint Reference Library néven kapható az összes nyomdai skála egybecsomagolva.


Pantone Goe skálák

 

A grafikai- és a nyomdaipar a folyamatos fejlődésével új követelményeket is támaszt a színalkotókkal szemben. Ezeknek az igényeknek kívánt megfelelni a Pantone, amikor megalkotta a Goe színskáláit.

Goe színskálák 10 új, a megszokott nyomdai alapszínektől különböző árnyalatból előállított 165 színcsalád 2058 színét tartalmazzák. Egy-egy szín maximálisan 3 alapszín és szükség esetén Pantone Clear transzparens bázisanyag keverékéből áll.

Goe alapszínek:

Goe skálatípusok:

GoeGuide

A Formula Guide mintájára készült legyező formátumú skála, mely az egyes színek a Goe alapszínekből történő keverési arányát tartalmazza. Újdonságként azonban az R-G-B bontási értékek is fel lettek tűntetve az színminták mellé.
Mázolt (coated), illetve mázolatlan (uncoated) kivitelben is rendelhetőek a skálák, illetve szettként, kedvezményes áron mindkét felülethez készült változathoz hozzá lehet jutni.

 

GoeBridge

A Color Bridge mintájára készült legyező formátumú skála, melyen az egyes színek leírása úgyszintén két részből áll. A bal oldali részen látható az adott Pantone Goe direktszín, a hozzá tartozó elnevezéssel, HTML és RGB bontási értékekkel, míg a jobb oldalon levő képen az azt négyszín-nyomással legjobban megközelítő árnyalat, és annak CMYK bontási értékei találhatóak.
Csak mázolt (coated) papírokhoz készült változatban kapható.

 


GoeSticks

A Pantone öntapadó felülettel rendelkezö chipsetet adott ki a Goe színskáláihoz GoeSticks fantázianéven.
A matricákat vissza is lehet helyezni az eredeti oldalra, így gazdaságosabb a felhasználása.
Mázolt (coated), illetve mázolatlan (uncoated) kivitelben is rendelhető.

 

GoeSystem

Gyűjteményes Goe katalógus. Tartalma: GoeGuide és GoeSticks színskálák, valamint digitális Goe könyvtár CD-n.
Mázolt (coated), illetve mázolatlan (uncoated) kivitelben rendelhető.


Pantone Home and Fashion skálák

Pantone elkészítette Fashion + Home színskáláit is, melyeket kifejezetten textilipari, illetve otthoni felhasználásra javasol. A nyomdaipari skálákétól független kódolású színminták papír, nejlon és textil alapra festve kerülnek forgalomba, így  felhasználási területtől függően lehet eldönteni, melyik skálára van szükség. Ezen színskálák használatát elsősorban a textilszínezékek eltérő jellege indokolja. Közismert, hogy egy adott szálas anyagra a kémiai felépítésének megfelelő színezékcsoportok alkalmasak, ezért a vegyi szerkezet mellett gyakorlati felhasználás szerint is csoportosítják a textil-színezékeket. Egy konkrét szín kivitelezéséhez szükséges színkombinációk textil-alapanyagonként és színezési technológiánként különbözőek, ezért is fontos a nyomdaiparban elterjedt alapszínektől független, ugyanakkor egységes színazonosító rendszer.

Color Guide

Pantone Fashion + Home sorozatának papíralapú színskálája, mely könnyedén hordozható, ezáltal például vásárláskor is nagy segítség lehet az egyszerű színazonosításhoz. Az 1925 színmintát tartalmazó legyező formátumú skála kromatikusan elrendezett színleírásain a kódok egyértelműen meghatározzák a kívánt színt.
Ezen skála forgalmazása önálló termékként megszűnt, az alábbi kiegészítővel egybecsomagolva érhető el.

 

Color Guide – New colors

Pantone 2011 nyarán megjelentette Fashion + Home papírskálájának kiegészítését, mely további 175 színmintát tartalmaz. Ettől az időponttól az alapskála forgalmazása ezen kiegészítő skálával együtt történik.
A kiegészítő skála azonban különálló kiszerelésben kapható azok részére, akik korábban már megvásárolták az alapskálát.


Color Specifier

Pantone Fashion + Home sorozatának papíralapú színskálája, mely nem legyező, hanem Chips-jellegű. A nagyobb formátumú, a kiegészítéssel együtt 2100 színárnyalatot tartalmazó skála jobb vizsgálati körülményeket biztosít, mint a legyező. Előnye továbbá, hogy hat, kitéphető minta található egy szín mellett, így kiválóan alkalmas vázlatok színárnyalatainak bemutatására.
Az erősen hiányos oldalak igény esetén külön-külön pótolhatóak.

Color Guide & Specifier set

Pantone egybecsomagolva is elérhetővé tette papíralapú Fashion + Home színskáláit. Így kedvezőbb áron juthat a termékekhez, aki mindkét verzió előnyeit ki tudja használni. Mind a két verzió tartalmazza a kiegészítéseket is.

 

Nylon Brights Set

A Pantone elkészítette a 21 legmeghatározóbb fluoreszkáló színárnyalatát tartalmazó skáláját, melyet nejlon alapra felhordva hoz forgalomba. Ezeket az árnyalatokat a Pantone Color Manager szoftver is tartalmazza.
A karikára főzött 30 x 100 mm-es lapokból könnyűszerrel legyező formátumot alakíthatunk ki; az egyes lapok pedig eltávolíthatók. A skálához mellékelt BHT-mentes sárga UV tok segítségével annak élettartama jócskán meghosszabbodik.

 

Plastics Selector

A praktikus iratgyűjtőben elhelyezett, műanyag alapra festett Chips formátumú színskála a 330 legnépszerűbb Pantone Fashion + Home színárnyalatot tartalmazza.

Akár a tervek átszínezése, akár új színek bemutatása a cél, a Pantone Fashion + Home Plastic Selector segítségével még könnyebb a megtervezett, és a valós színeket szinkronba hozni.

 

Cotton Passport

Pantone Fashion + Home Cotton Passport útlevél a textiles színárnyalatok világába. A könyv alakú gyűjtőben 1925 féle színárnyalat a 175 féle kiegészítő színnel kiegészítve található meg felhasználóbarát Chips formátumban. A kromatikus skálában elhelyezkedő színek segítségével könnyű a színmeghatározás akár irodai, akár üzemi környezetben.

Cotton Planner

Pantone Fashion + Home Cotton Planner segítségével a digitálisan megtervezett színárnyalatok jeleníthetők meg a valóságban a lehető legpontosabb módon. Az alap és a kiegészítő skálában szereplő mind a 2100 szín külön szövetdarabra van festve. A praktikus Chips formátum lehetővé teszi az univerzális alkalmazást is.

 

Cotton Swatch Set

A rendkívül exkluzív kiszerelésű, textil alapú Pantone Fashion + Home Cotton Swatch Set mind az 1925 színárnyalatot és a 175 kiegészítő színt kromatikus sorrendbe rendezve tartalmazza, színcsaládonként karikákra fűzve. Ennek a kiszerelésnek nagy előnye, hogy az egyes textil-lapok könnyen eltávolíthatóak. A karikára főzött 25 x 100 mm-es textil-lapokból könnyűszerrel legyező formátumot is kialakíthatunk. A lapok méretéből adódóan kisebb darabok levághatóak anélkül, hogy ezzel fennakadást okoznánk a későbbi színazonosításoknál.

 

Cotton Swatch Files

Pantone Fashion + Home Cotton Swatch Files minden textiles munkához kifejezetten ajánlott. Négy könyvben tartalmazza mind az 1925 textil alapra festett színárnyalatot a 175 kiegészítő színnel együtt. A mindkét oldalukon megfestett, 50 x 50 mm-es méretű, lapozható textilminták külön-külön el is távolíthatóak az alátétlapról a könnyebb színazonosítás érdekében.


Pantone SkinTone Guide

Pantone SkinTone Guide

Élethű bőrtónusokat közismerten nagyon nehéz előállítani. A Pantone SkinTone Guide e cél érdekében készült.
A skála a bőr tónusait négy főbb színárnyalat köré csoportosítja, melyeket árnyalatok szerint rendez tovább. Az egyes színcsoportokon belül növekvő vagy csökkenő sorrendben jelennek meg a színárnyalatok. Minden Pantone SkinTone bőrszínkód egy négyjegyű alfanumerikus kód. Az első két tagja adja meg a bőrszín árnyalatát, a második kettő pedig a bőrtónus világosságát/sötétségét fejezi ki.