Ezt már meglépte tavaly a Nikon Z6 és Z7 vázaknál, így az XQD mellett már a CFexpress kártyákkal is elboldogulnak. Bár ezek a kártyák fizikailag azonosak és bemennek ugyanabba a foglalatba, a CFexpress kicsit fejlettebb iteráció már. Most a Nikon D5, D850 és D500 kerülhet sorra egy kiszivárgó pletyka szerint, hogy megkapják a CFexpress támogatást.

A Nikon eleve fejlesztői között volt az XQD memóriakártya szabványnak (a Sony és a Sandisk mellett), így nem is csoda, ha próbálta a vásárlói számára is vonzóvá tenni, ha másként nem, hát azzal, hogy a dupla kártyafoglalatból az egyiket ilyenre csinálta, vagy éppen a Z-rendszer első gépeiben (Z6 és Z7) csak ilyen foglalat volt, utóbbi pedig talán már kicsit erős volt a legtöbb vásárló számára, így utólag firmware frissítéssel kaptak CFexpress kompatibilitást is.

Persze azt hozzá kell tenni, hogy az XQD és a CFexpress is PCIexpress szabványra épül, de utóbbi egy kicsit fejlettebb, így az utólagos firmware okosítás nem teszi majd gyorsabbá a fényképezőgépek írási képességeit, így a sebességet ez nem érinti, de mivel a CFexpress már az XQD leváltójaként jött a piacra, így a hosszabb távú kompatibilitás miatt mindenképpen jó hír. A pletyka szerint a tükrös gépeik firmware frissítése még idén esedékes lesz és a Nikon Z6 II és Z7 II bemutatójakor fogják ezt is bejelenteni.