Ez gyors volt! Tegnap még csak a semmiből előbukkant kiszivárgott infókba kapaszkodhattunk, de mára megjött a bejelentés: Készül a Canon EOS R3, ami gyártó csúcsmodellje lesz majd a szegmensben és egy egészen retro funkciót is felelevenít majd.

  • Full Frame stacked BSI CMOS szenzor
  • 30 fps folyamatos AF/AE követés mellett
  • AF mező választás szemmel (szemkövetés)
  • Szem, fej, test felismerés és AF követés
  • Tükörreflexes 1D-sorozatból áthozott váz konstrukció
  • Dual Pixel CMOS AF (a pletykált Quad Core AF helyett)

Egyelőre nem tudni, hogy milyen megapixel számmal fog dolgozni a szenzor, de a Canon még nem alkalmazott rétegelt (stacked) BSI technológiát cserélhető objektíves fényképezőgépben. Ez gyorsabb kiolvasást és kedvezőbb zajszintet fog jelenteni. A sorozatfelvételi sebesség felzárkózik a csúcsok-csúcsához, amit egy EOS 1D stílusú váz egészít ki, így ez egy ízig-vérig sportfotós, madárfotós, riporter munkagép lesz. A pletykált Quad Core AF helyett viszont továbbra is az eddigi Dual Pixel technológiára épül majd az AF rendszer.

Ami ennél is érdekesebb a geek közönség számára, az a szemkövetéses AF, de itt most nem arra a szemfelismerő funkcióra kell gondolni, amit ma már minden MILC csuklóból kiráz, hanem a Canon filmes analóg gépein utoljára alkalmazott megoldásra, amikor a keresőbe nézve a gép tudja hova nézünk és oda helyezi az AF mezőt. Érdekes lesz ezt a régi, de már akkor is sci-finek ható technológiának megvalósítását látni egy modern vázon. Ezen kívül a megszokott szemfelismerés (és követés) kiegészül a fej és a test felismerésével is, aminek a sportfotósok örülhetnek majd.

Az EOS R3-ról egyelőre csak ennyit lehet tudni, mivel egy fejlesztés alatt álló gépről beszélünk. A Canon egyelőre csak a fejlesztés tényét közölte, de ez már szinte teljesen megszokott a felső kategóriában manapság és az R5 születését is időről-időre jelentkező újabb leleplezésekkel követhettük végig.