A képalkotási ipar rengeteg szálon kötődik a vegyiparhoz, gyógyszeriparhoz és orvostudományhoz, így nem csoda, hogy számos történetet hallunk arról, hogy a jól ismert márkáink miként veszik ki részüket a Covid-19 elleni harcból. A Fujifilm gyógyszeréről már írtunk korábban és a japánban lezárult klinikai tesztek szerint igazoltan hatásos.

Avigan néven forgalmazza a Fujifilm, de favipiravir hatóanyaggal más készítményekben is találkozhatunk majd

A Fujifilm leányvállalata, a Toyoma Chemicals által már évekkel korábban kifejlesztett favipiravir nagyon gyorsan előkerült a SARS-Cov2 vírus által okozott Covid-19 betegség kapcsán is. A széles spektrumú antivirális szerek közé tartozó favipiravir eredetileg súlyos lefolyású influenza megbetegedések kezelésére lett kifejlesztve, de a közelmúlt ebola járványaiban is bevetették. A Covid-19 betegek esetén a hatásossága a járvány elejétől megfigyelhető volt, de egyelőre még klinikai igazolásra várt. Az azóta eltelt fél év során a japán klinikai vizsgálatok is lezárultak és a magyar alkalmazás felé is megnyílt a lehetőség.

Magyarországon a favipiravir hatóanyagot használó gyógyszer fejlesztése már hónapok óta zajlik a Természettudományi Központ (TTK) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetésével és most már egyenes az út az itthoni betegek kezeléséhez is. Fontos azonban, hogy ez a készítmény csak a középsúlyos állapotban lévő betegeknél képes gátolni a vírus további szaporodását, így megakadályozva, hogy ezeknek a betegeknek intenzív terápiára legyen szüksége.