A világ számos repterén vezetnek be 2020-ban új CT szkennereket, immáron a kézipoggyászok átvizsgálására is. A Kodak már hetekkel ezelőtt, míg a Fujifilm a napokban adta ki atyai intelmeit arról, hogyan lehet elkerülni az analóg nyersanyagok gyors elhalálozását.

A radiológiai elven működő CT szkennerekről régóta tudni lehet, hogy alkalmasak az analóg fotográfiai nyersanyagok tönkretételére. Ezt eddig azzal ki lehetett kerülni, hogy a világutazó fotósok bedobálták az Instax filmet, kisfilmet vagy egyéb nyersanyagot a kézipoggyászba, de idén csak az USA-ban 146 reptéren szerelnek fel minden korábbinál érzékenyebb CT gépeket már az utastérbe felvitt csomagok átnézésére is.

Akárcsak a Kodak, úgy a Fujifilm is azt javasolja, hogy az érintett fotósok továbbra is tegyék a kézipoggyászba az analóg filmet vagy egyszer használatos analóg kamerákat, de mindenképpen kérjenek kézi átvizsgálást a CT gép helyett, ennek az elmulasztásával már akár egyetlen szkenneléssel is károsodhat vagy akár tönkre is mehet a nyaralásra bekészített muníció.