A Kodak Professional a saját Facebook oldalán hívja fel a figyelmet arra, hogy nemrégiben maguk tesztelték a John F. Kennedy repülőtér egyik új játékszerét és fontos tanulságokat vontak le. Már egyetlen CT-gépes átvizsgálással is tönkretehetők az analóg nyersanyagok, így érdemes kézi ellenőrzést kérni.

Na jó, de mi itt az újdonság? Tehetnénk fel a kérdést jogosan, hiszen a CT gépeket már eddig is széles körben használják reptereken a feladott poggyászok átnézésére, azok kinyitása nélkül. Ezért eddig az volt az ajánlás, hogy a kézipoggyászban vigye fel mindenki az analóg filmet a gépre. A JFK reptér az első az USA-ban, ami viszont bevezeti a CT vizsgálatot már a kézipoggyászokra is és ezt 145 másik reptér követi a következő hónapokban. Természetesen továbbra is van lehetőség arra, hogy az utas kézi ellenőrzést kérjen és a TSA (biztonsági szolgálat) emberei képezve vannak arra, hogy szakszerűen bánjanak a filmekkel, egyszer használatos analóg gépekkel.

További fontos adalék, hogy fokozott veszélynek főleg az érzékenyebb (ISO/ASA 800 és felette) vannak kitéve, de már egy ISO/ASA 100-as film esetén is részletvesztést, fakulást okozhat a CT általi radiológiai behatás, különösen ha többször is át kell mennie ezen a kínzáson. A mozgókép filmek, tudományos és radiológiai filmek még ennél is könnyebben sérülnek. Érdemes ezeket észben tartani és kerülni a CT gépet!