Bemutatkozott a kilences számot viselő OnePlus csúcsmobil generáció és egyben el is hozta a gyártó számára az első együttműködést egy igazi fotóipari nagyágyúval. A OnePlus 9 és a OnePlus 9 Pro a Hasselblad közreműködésével készült kamerarendszert és szoftvert kapott.

Az együttműködés egyelőre 3 évre szól, de természetesen nincs kizárva a hosszabb távú elköteleződés sem. Ennek keretében a Hasselblad jelen van a szenzorfejlesztésnél, kalibrálásánál és segítenek a képfeldolgozó algoritmus fejlesztésében is, amihez hozzátartozik a Hasselblad híres színkezelése is. Persze majd a részletes tesztekből fog kiderülni, hogy ez mennyire jött össze, hiszen a svéd gyökerű Hasselblad főleg középformátummal foglalkozik, nem mobilszenzorokkal.

OnePlus 9 Pro kamerarendszere:

  • 48 megapixeles 23mm f/1.8 OIS főkamera
  • 50 megapixeles 14mm f/2.2 ultra széleslátószögű kamera
  • 8 megapixeles 77mm f/2.4 tele kamera
  • Mono szenzor (f/2.4)

OnePlus 9 kamerarendszere:

  • 48 megapixeles 23mm f/1.8 főkamera (OIS nélkül)
  • 50 megapixeles 14mm f/2.2 ultra széleslátószögű kamera
  • Mono szenzor (f/2.4)

Láttunk már ennél nagyobb megapixel számokat is, de a telefon egyébként is akkor csillogtatja meg tudását, mikor ezekből pixel összevonással készít egy négyszer kisebb felbontású kimenetet, ahogy azt már megszoktuk az elmúlt években megjelenő telefonoknál. Ehhez ráadásul mindkét mobil esetén LTPO AMOLED kijelző társul, amelynek egyik különlegessége, hogy 1 Hz és 120 Hz között tudja a képfrissítést dinamikusan változtatni a tartalom jellegétől függően, ezzel is energiát spórol. De természetesen a gyári színes-szagos színprofil mellett most is elérhető az sRGB és DCI-P3 színkalibráció, így téve ideálisabbá a fotószerkesztéshez.

A telefoniparban évek óta az egyik legfontosabb fejlesztési irány a kamerás képességek reszelgetését jelenti. A Sony és a Zeiss együttműködése annyira nem meglepő, hiszen ők a hagyományos fotós-videós iparban is világi cimborák már régóta, de komoly megrökönyödést keltett pár éve, mikor a Huawei és a Leica álltak össze. Ilyen kooperációkból többet is láttunk már, de a OnePlus is beirakozott most ebbe a klubba.