Elérte a Sony főhadiszállását is a downsizing szelleme és három új kompakt méretű full-frame objektívet szabadított rá a világra. Nem kell mindig mindennek a kérlelhetetlen fényerő hajszolásról szólnia, mert az egyszerű földi halandók is szeretnének megfizethető és cipelhető üvegeket. A választási lehetőség pedig mindig jobb, mint annak a hiánya.

A három új objektív:

  • Sony FE 24mm f/2.8 G
  • Sony FE 40mm f/2.5 G
  • Sony FE 50mm f/2.5 G

A MILC iparban már évtizednyi érveléstechnikai tapasztalat összegyűlt azzal kapcsolatban, hogy a tükör kimetszése elhozza a kicsi, könnyű, hordozható felszerelések aranykorát, de amikor f/1.2-es, felső ligában focizó objektíveket borítanak ránk a gyártók, akkor könnyű ezeken az ígéreteken elmosolyodni. A méret-képminőség-fényerő jelentette háromszögön belül nem lehet büntetlenül mozogni a fizika törvényszerűségei miatt.

A most bemutatott három objektív inkább a fényerőből áldoz fel valamennyit, hogy a többi fejlődési pontot a képminőség és kompaktság felé ossza ki. Persze érdemes ezt is kontextusba helyezni: A legkevésbé fényerős darab is f/2.8, ami nagyjából olyan mélységélességgel szolgál, mint egy APS-C képkört rajzoló f/1.8-as objektív és az árcédula is olyan lett, mint egy minőségibb APS-C objektív esetén. A trió tagjait egyesével 700 eurós áron lehet majd megvásárolni, ami nagyjából 260 ezer forint körüli magyar árat sejtet.