Sok hónapnyi incselkedés és boka villogtatás után pár napja hivatalosan is bemutatkozott a Canon EOS R5 és mellette az R6, de máris egy apró dráma kezd kibontakozni. Az új vázak állítólag a legdurvább videófelvételi módok alatt túlmelegedhetnek és ezt a Canon is elismerte, de sietve adott némi tanácsot is a majdani felhasználóknak, hogyan kerülhetik ezt el.

Mint azt tudjuk, az új vázak meglehetősen komoly és a fényképezőgépek között mindenképpen kiemelkedőnek számító videós képességeket kaptak, elég elolvasni a leleplezésről készült hírünket. Már hónapokkal ezelőtt is téma volt, hogy a teljes szenzoros 8K videózás és a zárt ház kombinációja nem biztos, hogy garantálni fogja a túlmelegedéstől mentes videózási élményt.

A Canon most kiadott közleménye elismeri, hogy az új vázak túlmelegedhetnek a legkomolyabb (értsd: 8K 30p, 4K 60p vagy 4K 120p) teljes szenzoros kiolvasást használó videó módokban 10 és 20 perc közötti folyamatos rögzítés közben, de ad pár tanácsot is:

  • A túlmelegedés védelem maradjon bekapcsolva, ez standby módban korlátozza a képfrissítési frekvenciákat
  • Lehetőség szerint kerüljük a közvetlen napsütést amikor éppen nem szükséges ennek kitenni a gépet
  • Két snitt felvétele között inkább kapcsoljuk ki a gépet
  • Rögzítsünk szakaszosan, semmint folyamatosan
  • Ha teheted használj külső ventillátort a gép hűtéséhez

Fontos lehet az is, hogy a gépet grillfokozatig melegíteni sokkal kevesebb idő, mint teljesen lehűteni. Ha a 8K módban elértük a túlhevülést, akkor 10 perc pihentetés után 3 percig videózhatunk ismét, 20 perc pihenővel pedig újabb 8 percnyi videózást nyerünk. Ezek az értékek a Canon saját méréseire és 23°C-os környezeti hőmérsékletre vonatkoznak, nem a tíz fokkal magasabb nyári kánikulára.

A Canon kiemelte, hogy a “kevésbé durva” (nem ezt a kifejezést használták) videós módokban a melegedés mértéke normális és jól kontrollálható. Szerintük aktív hűtés beépítésére azért nem került sor, mert szerették volna megőrizni a kompakt méretet és az időjárásálló kivitelt. Ezzel alighanem a Panasonic S1H-ra utaltak, melybe egy ki-be kapcsolható beépített ventillátor is került, mint a professzionális videokamerákra, ez oldalra fújja ki a meleg levegőt, hasonlóan egy laptophoz.