A kínai Kodak gyár futószalagján papírtekercs gördül le. | Forrás: Sino Promise Holdings

Az Inside Imaging némi belsős segítséggel benézett a Kodak Alaris szoknyája alá és amit ott talált, az egy eddig nyilvánosan be nem jelentett megállapodás, melynek értelmében a Kodak papír és vegyianyag gyártása kínai tulajdonba került, elhappolva az egészet az eredeti tulajdonos Eastman Kodak elől.

Aki esetleg átaludta volna 2012 környékét, annak röviden összefoglalva: Az amerikai Eastman Kodak több mint egy évszázados fotótörténeti mérföldkő lépegetés után csődbe ment, majd csődvédelmet kért. Az üzletágainak egy jelentős részétől akkoriban meg kellett szabadulnia, szinte csak a nyomdaipar maradt számára. Itt jött képbe az angol Kodak Alaris, melynek feladata lényegében az volt, hogy a Kodak márkanevet próbálja meg minél több vevőnek eladni, így keresve pénzt az Eastman Kodakból kiszakított üzletágakkal.

Most viszont a Kodak Alaris belekezdett a nála lévő üzletágak kiárusításába és az Inside Imaging portálhoz kiszivárgott infók szerint a papír és vegyianyag gyártást az a kínai Sino Promise Holdings vette meg, mely már eddig is részt vett Kodak papírok és vegyi komponensek gyártásában és disztribúciójában a csendes-óceáni régió és Európa egyes országainak részére.

Ha valaki esetleg keményvonalas Eastman Kodak drukker, akkor azért mindenképpen szomorú csavar lehet számára, hogy az eredeti amerikai tulajdonos szeretett volna élni az üzletágak visszavásárlásával, de a forrás szerint nem voltak abban a pozícióban, hogy ajánlatot tegyenek, ami ügyes eufémia arra, hogy túl csórók voltak egy ekkora bevásárláshoz. Az analóg filmes üzletág még mindig a Kodak Alaris tulajdonában van, így ha az Eastman Kodak sorsa jobbra fordul, erre még bejelentkezhet.