A fotózást és filmkészítést gyakorlatilag már teljesen leuralták a CMOS szenzorok, néhány speciálisabb területen ott van még a CCD, de a Canon SPAD (Single-Photon Avalanche Diode) szenzora alapvetésében is eltér ezektől. Azt persze maga a gyárt sem tudja megmondani, hogy mikor kerülhet hagyományos fényképezőgépbe, de ez egyelőre nem is cél.

A hagyományosnak tekinthető CMOS szenzorok is pixel szinten végzik el a jelerősítést, viszont a pixelre beeső fotont ugyanakkora mennyiségű elektronra alakítja át így a konverziós arány 1:1. Az SPAD szenzorok viszont amellett, hogy elképesztően érzékenyek, képesek a fotonokból nyert elektronokat sokszorosítani, ezzel elektron “lavinát” (avalanche) előidézve és a konverzió során egy foton akár egymillió elektron előállításában is részt vehet. Az extrém érzékenység és a sötétben látás képességén felül a szenzor kivételesen precíz időbeli felbontóképességgel rendelkezik, annyira, hogy a fotonok által megtett út mérésére is alkalmas, így nem csak a képalkotás, de távolságadatok rögzítésére is megoldható vele.

Mivel nincsenek előnyök hátrányok nélkül, ezért fontos, hogy a technológia jelen állása szerint az SPAD szenzorok felbontása jellemzően nagyon alacsony, főleg tudományos területen használják mérőműszerekben. A Canon 1 megapixeles SPAD szenzora világrekordot állított be felbontásban, de egyelőre biztosan nem kerül be egyik DSLR vagy MILC gépbe sem, viszont tudományos felhasználására vagy önvezető járművekbe telepítve komoly jövő előtt állhat.