Amikor azt mondjuk, hogy “Pantone színek”, akkor jellemzően a Pantone Matching System (PMS) rendszerbe tartozó Formula Guide színkönyvtárára gondolunk, aminek az alapjait az 1960-as években fektették le. Azóta megkerültük már párszor a Napot és a lehetőségek is szerteágazóbbak lettek.

A Pantone össze is szedett 7 olyan dolgot, amiért tök jó ha van egy Formula Guide színskála a designer keze ügyében. Mi erről kicsit lecsiszoltuk a marketingszlogeneket és hozzáadtunk pár saját gondolatot a magyar tervezőgrafikai valóságra jobban reflektálva.

1.) Univerzális nyelv a színipar számára

Bár a színipar teljesen szerteágazó és számos területe van ahol a Pantone jelen sincs, de a Formula Guide direktszín könyvtár a nyomdai produktumok és különösképpen a csomagolóipar, marketinganyagok számára a legközösebb nyelv az ősi CMYK lehetőségein túlmutatva. A kromatikusan csoportosított színskála a világ bármely pontján lévő emberek között is biztosítja az akkurátus kommunikációt.

2.) A színskálában van egy ingyenes Lighting Indicator

Mindenki tudja, hogy a színérzékelésre mekkora hatással vannak a környezeti fények és nincs rosszabb annál, amikor a sötétzöldből barna lesz, mert a megvilágítás trollkodik. A Lighting Indicator megmutatja, hogy szabványos D50 (5000K) színhőmérsékletű fényforrás alatt vizsgálod-e a színskálát vagy a printet, elkerülve az egymás mellett elbeszélést a megrendelővel. Az indikátor két mezőre van osztva, ha a környezeti fények eltérnek az 5000 Kelvintől, akkor a két mező színe nem lesz azonos, figyelmeztetve téged a helytelen fényviszonyokra.

3.) Az inspirációk száma: 2161

Az 1960-as évektől fokozatosan jutottunk el idáig: A Plus sorozat bevezetése óta gyakorlat a színkönyvtárat pár évente bővíteni újabb árnyalatokkal, ami legutóbb pár hónappal ezelőtt történt meg, így már 2161 színt tartalmaz a Formula Guide, ami máris 4322, ha a coated és uncoated verziókat külön nézzük. Ez azt is jelenti, hogy igen széles a merítés, hogy a megfelelő színt kiválaszd az ügyféllel együtt. Nem kérdés, hogy az arculati kézikönyvbe kerülő színek a márkaidentitás központi elemeivé válnak.

4.) A PMS kompatibilis más Pantone rendszerekkel is

A Formula Guide egyik nagy előnye, hogy közös nevezőre hozható más Pantone rendszerekkel, így könnyű műanyagipari színkódokra átváltani a Coated (C-utótagú) színeket. Termékcsomagolás, névjegykártya, brosúra, műanyag golyóstoll, mind tető alá hozható egyetlen színkód alatt.

5.) Konzisztens színek elejétől a végéig

A PMS egy jól kidolgozott, széles körben elfogadott és jól reprodukálható, ellenőrizhető, mérhető rendszer, így a Pantone 108 C akkor is Pantone 108 C lesz, amikor kiválasztod és akkor is, amikor legurul a gyártószalagról, ráadásul a színek 1963 óta nem változtak, legfeljebb csak újabbak kerültek bele a repertoárba.

6.) A Pantone Connect időt takarít meg

Sajnos az eddigi Pantone Color Manager szoftver támogatása megszűnik rövidesen, de a helyére a sokkal potensebb Pantone Connect érkezett ingyenes és Premium verzióban. Utóbbi egy kisebb összegű ($4,99/hó vagy $29,99/év) előfizetésért cserébe vehető igénybe, képes beépülni a grafikai szoftverekbe (egyelőre még csak Adobe támogatással bír) és kollaborációs munkára is alkalmas, nem beszélve az exportálás-importálás végéről, ez már magától frissíti a könyvtárakat és oda-vissza mehet vele a színek váltása Pantone, CMYK, HEX, sRGB és Lab között. Minden színskála mellé 6 hónapnyi ajándék Pantone Connect előfizetés jár.

7.) Egy csomagban a Coated és Uncoated

A Formula Guide kizárólag a Coated (mázolt) és Uncoated (mázolatlan) kiadást szettben tartalmazó csomagban kapható. A színek máshogy viselkednek ezen a kétféle felületen és ha az ügyfélnek azt is prezentálni kell, hogyan fog kinézni az adott szín matt, karton, újrahasznosított papíron, sokkal könnyebb dolgod van. Csak ne felejtsd, hogy ez nem pótolja a megfelelő proofot!

+1 Mindez még hasznosabb Color Bridge kiadásban

A Formula Guide eredendően a nyomdászok színskálája, hiszen a nyomdai keverési arányokat tartalmazza. A Color Bridge viszont nem foglalkozik a nyomdai formulával, téged grafikusként nem is kell, hogy foglalkoztasson, cserébe minden Formula Guide színhez tartozik egy kézzel fogható CMYK minta is, hogy ahol azt olcsóbb, praktikusabb használni, tudd miként is fest majd a négyszínes kiváltó szín. Ezek mellett HEX és RGB színkódok is járnak, ami a webdesign során lesz nagyon hasznos.

Mi a Color Bridge-et javasoljuk design célokkal, de a teljes képhez hozzátartozik, hogy jelentősen drágább is, főleg ha a Coated + Uncoated szettre lenne igény. Ha csak a direktszínek kellenek, semmi több, akkor a Formula Guide jó spórolási lehetőség. Gyakori igény az is, hogy egy csapat több tagjának is színskálára van szüksége, de elég csak egy Color Bridge, miközben a többiek a költséghatékonyabb Formula Guide-ból dolgoznak a színegyeztetések különféle fázisaiban.

A cikk összeállításában szakmai partnerünk a colormanagement.hu volt, ahol a legtöbb Pantone színskála raktárról azonnal elérhető!