A családon belüli nézeteltérések lecsapódásának igen széles spektruma van, de egy holland nagymama ügye annyira groteszk, hogy végül a világsajtó is felkapta. A nagyszülő az unokáiról töltött fel fotókat Facebookra és Pinteresre, de a saját lányának kérése ellenére nem vette le azokat, ami egy bírósági csatározásig fajult.

A gyerekek anyukája nem járult hozzá ahhoz, hogy a gyerekeiről készült fotók felkerüljenek a közösségi oldalakra és többször megkérte a nagymamát, hogy törölje azokat. Mivel a nagymama hajthatatlan volt, így végül az ügy bíróság elé került Hollandiában, ahol a GDPR törvények fényében vizsgálták az esetet. A bíróság végül a nagymama ellen döntött és a fotók eltávolítására kötelezte, valamint megbüntette 50 euróra (ami minden nap 50 euróval emelkedik, amíg a fotókat nem törli).

Ez a fotósok szemszögéből azért is tud érdekes lenni, mert a GDPR nem szabályozza a magánszemélyek privát célú fotó felhasználását, viszont a bíróság érvelése szerint a közösségi oldalakra való feltöltéssel már harmadik félnek kerültek átadásra, valamint nyilvánosság előtt is megjelentek, ami túlmutat a privát felhasználáson. Érdemes tehát észnél lenni és ha a fotókon szereplőktől kérés érkezik az eltávolításra, akkor kár ezzel szembemenni, még akkor is ha a saját családtagod kér rá.

Ez az ügy persze remek vitaindító is lehet arról, hogy ha egy család belső vitájának végére törvényekkel lehet pontot tenni, akkor hogyan érinti ez például a tartalomkészítés vagy a művészi önkifejezés szabadságát az alkotó és vadidegenek relációjában. Számos videós és fotós műfaj nem is létezhet ebben a szellemben, miközben más országok ebben jóval megengedőbbek, legalábbis ami a közterületen vagy a publikus eseményeken való képrögzítést illeti.