Száz dollárt és munkadíjat számít fel a Canon azért a speciális firmware-ért, ami valószínűleg téged a legkevésbé sem érint, de ha mégis, akkor széles vigyorral fogod kifizetni. A stop motion szoftverek egyik legnépszerűbbjével való viszonyt fűzi szorosabbra a megbuherált alapszoftver. 

Na de mit is tartogat a gyárilag módosított firmware? A Dragonframe (néhai Dragon Stop Motion) szoftverben az USB kapcsolaton keresztül elérhetővé válik a Focus Peaking funkció és az élőkép felbontását is 960×640-ről egészen 1920×1280-ra növeli. Ez a stop motion világában utazók számára felér egy ég és föld különbséggel és ezzel a saját kategóriájának egyik legerősebb versenyzőjévé teszi a Canon EOS R-t.

A firmware csak Canon szervizben kerülhet fel a gépre, ami 100 dollártól és munkadíjtól szabadít meg, de piacra kerültek kicsit magasabb áron azok a speciális EOS R változatok is, amiken már gyárilag ez az alapszoftver fut. Nincs azonban előny hátrány nélkül, sajnos az USB kapcsolat felokosítása a HDMI kimenet letiltásával jár együtt, így videós-mindenes gépként aligha lesz jól használható a stop motion munkára átalakított EOS R.