Bár mostanában nem lehet nagyszabású expókat rendezni, ahol a gyártók taktikai marketingbombázással készítik elő a terepet egy érkezőben lévő csúcsmodell számára, de a Canon ismét elénk szórt egy maroknyi információt. Ami ebből körvonalazódik, az pedig egyre izgalmasabb. 

Eddig is tudtuk a Canon EOS R5-ről, hogy lesz benne 8K videó, IBIS és akár 20 fps sorozatfelvétel, hiszen ezeket már hivatalosan is megerősítette a japán gyártó. Most ezekre reflektálva ment bele kicsit mélyebben a funkciók ismertetésébe.

  • Belső 8K/30p RAW videó rögzítés
  • Belső 8K/30p videó rögzítés 4:2:2 10-bit C-Log és HDR PQ mellett
  • Belső 4K/120p videó rögzítés 4:2:2 10-bit C-Log és HDR PQ mellett
  • Külső 4K/60p videó rögzítés HDMI-n keresztül
  • Crop nélküli 8K és 4K videózás (teljes szenzor szélességű kiolvasás)
  • Dual Pixel AF fókuszrendszer az összes 8K és 4K módban működni fog
  • Az IBIS összedolgozik az objektív saját stabilizálásával RF és EF objektívek esetén is
  • Dupla memóriakártya foglalat (1 db CFexpress, 1 db SD UHS-II)

Nagyon sok kérdés van még hátra és biztosak vagyunk abban, hogy a Canon igazi előjátéknak tekinti az adatokkal csiklandozást amíg az EOS R5 ténylegesen meg nem jelenik. Eddig sokan kétségeiket fejezték ki a korábbi bénázások miatt, hogy lesz-e teljes szenzoros kiolvasás vagy Dual Pixel AF, de mindkettő bele lesz zsúfolva ebbe a Full Frame MILC vázba. Jó lenne tudni még, hogy kap-e a szenzor valamilyen speciális hűtési megoldást vagy lesznek-e limitálva az egyszerre felvehető klip időtartamok, de mindent a maga idejében.

Ami legalább ennyire fontos, hogy dupla képstabilizációt (IBIS + IS) ugyan szinte mindenki tud ma már csinálni, de a Canon nem áll meg a natív RF objektívek támogatásánál, hanem a világ talán legnagyobb DSLR objektív kínálatát jelentő EF objektívekkel is kihasználható lesz. Ha a Canon fel akar jönni a MILC szegmens első helyére, akkor a világ legnagyobb DSLR felhasználói bázisának rászabadítása a szegmensre nem egy rossz elképzelés.