Az i1 Pro műszercsalád már akkor legenda volt, mikor még nem is az X-Rite mezét viselte és ennek most már elérkeztünk a harmadik epizódjához. Az új i1 Pro 3 még egy Plus utótagot is kapott, aminek a jelentését még most is egy egész kódfejtő csapat próbálja megfejteni, de addig is nézzünk a géptető alá. 

Küllemében nem sokat változott, olyan mint az autóiparban megszokott facelift, kicsit áramvonalasabb és sportosabb lett, de nem fogjuk semmi mással összekeverni, legfeljebb csak az elődjével félhomályban. Viszont megjelentek igazi érdekességek, idézve a hivatalos sajtóanyagból:

  • Új polarizációs szűrő (M3 mérési módhoz), mely a tükröződő csúcsfények és árnyékok szűrésével növeli a mérési pontosságot szövet és kerámia hordozókon, de a durvább (pl: vászon nyomatok) és csillogó felületeken (pl: szépművészeti fotónyomatok) is megnövelt pontosságot ígér
  • 8 mm-re növelt apertúra méret a digitális nyomtatásban előforduló új kihívások támogatására
  • Egy időben képes elvégezni az M0, M1 és M2 méréseket, így az optikailag fehérített médiákkal dolgozó prepress operátor munkája jelentősen felgyorsul
  • Hosszabb vonalzó szélesebb patch sorok bemérésére, melytől a szélesformátumú nyomtatás válik egyszerűbbé
  • Új LED megvilágítás a fokozott megbízhatóság érdekében
  • Négyféle mérési kondíció:
    – M0: ISO 13655
    – M1: D50
    – M2: UV-cut
    – M3: Polarizált
  • Már támogatja a transzmissziós, hátulról megvilágított hordozók mérését is
  • Képes akár 5000 NIT fénysűrűségig kijelzőt mérni (pl: HDR monitorok)

Látszik a változásokon, hogy több ponton is igyekeztek felfejleszteni a tudását a kor elvárásainak, ilyen például a transzmissziós hordozók támogatásának megjelenése, melytől minden marketinges piromkodva sóhajtozik manapság.

De el is ment egy kicsit a hangolás más irányba, mint eddig megszokott volt. A 8mm-re növelt apertúrával főleg a digitális széles formátumú nyomtatásban érdekeltek számára lesz vonzó az új i1 Pro 3 Plus, míg a konzervatívabb igényekhez már inkább az X-Rite magasabb ligában játszó műszerei felé lesz szükség venni az irányt. Hacsak a Plus nem éppen a nagy apertúrára utal és érkezni fog belőle normál kiadás is (de ez egyelőre csak fejtegetés).

De nem csak a print igényekre gondoltak, hiszen ez a világ egyik legprofesszionálisabb monitor kalibrálója is egyben, így megjelent az 5000 NIT fénysűrűségig való kijelző profilozás is, amiből a HDR megjelenítők tulajdonosai profitálhatnak nagyot. Ez már csak azért is jelentős, hiszen az i1 Pro 2 megjelenésekor ezek a monitorok még a kanyarban sem voltak.

Előrendelni már lehet, például a colormanagement.hu csapatánál!