A különféle objektívek elé vagy mögé rakható szűrők rögzítési módjai a végtelenhez közelítenek, mégis a legtöbben a konzervatív becsavarós megoldást választják. Ez viszont a “run & gun” stílusokban gyakran torkollik sűrű anyázásba és itt jön képbe az Alter RFS (Rapid Filter System), vagy éppen képből ki, attól függ mit kívánsz tőle. 

Az Alter RFS működése egyszerű, mint egy fakocka: A filtert nem az objektíven kialakított menetbe tekered bele, hanem ebbe a kiegészítőbe, mely így felnyithatóvá és lecsukhatóvá teszi a filtered. Láttunk már ilyen és ehhez hasonló megoldásokat és a távcsövek, teleszkópok védőkupakjai is gyakran hasonló elven nyílnak.

Csak képzeld el: Éppen igyekszel videózás közben a 180° szabály szerint tartani a záridőt egy Vari ND-vel, melynek a legnagyobb áteresztése is megfog 6 fényértéket, beérsz egy fényszegényebb részre és csavarhatod le az egészet. Vagy csak kihajtod az objektív útjából és bármikor visszahajtod amikor újra kell.

Az Alter RFS készítői éppen a Kickstarteren kalapoznak, de a szükséges büdzsé már össze is gyűlt. A végleges ára valahol 79 dollár körül fog megállapodni választott átmérőtől függően.