Évtizedes léptékben mérhető az a törvényszerűség, hogy a Canon az örök első, míg a Nikon az örök második fényképezőgép gyártó az ILC (cserélhető objektíves) piacon. Mérföldkőnek számító pillanat, hogy a Sony átvette a globális második helyet a Nikontól.

Megjelent a Sony legfrissebb, befektetőknek és részvényeseknek szóló jelentése a 2018-as üzleti évről, ebből derült ki, hogy az évek óta tartó növekedés mostanra érlelte ki magából azt a sorsfordító pillanatot, hogy a Sony és a Nikon helyet cseréltek egymással az árbevétel versenyben. Ez már eddig is belátható távolságban volt: Már korábban is írtuk, hogy miközben a Sony részesedése a globális piacon növekszik, addig a Nikon leszállóágban van eladott darabszámban.

Ezt az eredményt el lehet akár könyvelni a DSLR műfaj lassú haláltusájának is, elvégre a Nikon Z-rendszer csak pár hónapos és a Sony éppen a Canon és Nikon tökörészését kihasználva futott fel. Azt azért fontos megjegyezni, hogy MILC-et gyártani sem feltétlenül könnyű dolog, miközben a teljes fényképezőgép ipar zsugorodik. A Sony jelentése szerint csak egyetlen év alatt 7.1%-ot töpörödött az egész piac árbevételeket tekintve.