Úgy tűnik a Ricoh-Pentax környékén olyan mértékű optimizmus túltengés tapasztalható, hogy az néha egy-egy magas beosztású marketing vezető hangképző szervein keresztül buggyan elő. Hiroki Sugahara szerint felesleges aggódni a MILC-ek terjedése miatt, mert aki DSLR-ről váltott, az visszatér majd.

Sugahara szerint ők is érzékelik a DSLR piac zsugorodását és a MILC-ek felé irányuló forgalmat, de szerinte ez csak egy ideig-óráig tartó hatás, amit az újdonság varázsa okoz (hogy a MILC műfaj már több mint 10 éves múltra tekint vissza, az szinte mellékes).

A Pentax első Full Frame gépe minimum 10 évet késett és akár lehetett volna MILC is a Sony után másodikként, de megelőzve a Canon és Nikon rendszereit. Kihagyott ziccer, kivéve ha a Ricohnak igaza lesz.

Szerinte mindkét rendszernek megvan a maga előnye, a MILC-ek mellett szól a kényelem és az, hogy már az EVF-ben látható az expozíció, de szerinte a DSLR-ek optikai keresője jobb, mert abban nem a tényleges expozíció, hanem a valóság gyönyörű visszatükröződése látszik és az emberek többségének (szerinte) ez többet ér, csak addig kell kibírni amíg erre rájönnek és elindul a visszavándorlás DSLR-re.

Azért a kijelentéseket érdemes némi fenntartással kezelni, főleg úgy, hogy ma már a Pentax az egyetlen gyártó, melynek gyakorlatilag nincs MILC rendszere és a Full Frame rendszerét is sikerült úgy DSLR-ként elindítani, hogy ekkor már 2 évvel voltunk túl például a Sony A7 sorozatának bemutatásán.