Az anekdota szerint az Apple verte az első szöget a Flash Player koporsójába azzal, hogy az első iPhone teljesen mentesítve került piacra. Később ez a felfogás átterjedt a számítógépeire is, miközben a Google és a Mozilla is kvázi kitiltotta a böngészőiből, amivel a sorsa megpecsételődött. Már évek óta nem téma, hogy a Flash Player túlél-e, de az Adobe végre bejelentette mikor fogja kihúzni a káddugót alóla.

A Flash formátumot gondozó Adobe ma bejelentette, hogy 2020 végéig leállítja a Flash Player fejlesztését és terjesztését. Addig is arra fog törekedni, hogy a fejlesztőket és kreatívokat az újabb formátumok felé terelje. Fontos célkitűzés az is, hogy a lehető legtöbb, még jelenleg is Flash-re támaszkodó tartalmat 2020 végéig átállítsák más formátumokra, például a HTML5 által kínált lehetőségekre.

Ezzel végleg véget ér egy informatikatörténeti időszak. A Flash Player fontos mozgatórugója volt az ezredforduló-környéki multimédia forradalomnak. Az alapjait a FutureWave rakta le, majd 1996-ban a Macromedia tulajdonába került, innen érdemes a történetét datálni. 2005-ben az Adobe szőröstül-bőröstül lenyelte a Macromediát.

Ekkor már a féktelen animáció-túltengésbe és émelyítő giccsbe süllyedt weboldalak és portfóliók milliói épültek a Flash-re, ami ráadásul az érintőkijelzőt sem tudta megfelelően kezelni és biztonsági incidensek is rombolták a belé vetett bizalmat. Ezzel kivívta Steve Jobs ellenszenvét, így a 2007-ben megjelent első iPhone egyszerűen nem támogatta, ami olyan lavinát indított el, aminek eredményét a mai bejelentésben is látjuk.