Renan Ozturk tapasztalt hegymászó és filmkészítő, aki elképesztő elhivatottsággal járja a Himalája csúcsait és elzárt falvait. A National Geographic és a Camp 4 Collective kooperációjában készített „The Last Honey Hunter” című dokumentumfilmje csak jövőre jelenik meg, de a hozzá készült 9 perces werkfilm is olyan erővel szorít bele a fotelbe, hogy ha csak egy videót nézel meg ma a neten, akkor ez legyen az!

Renan és csapata könnyen lehet, hogy az utolsó nepáli mézvadászatot örökítette meg, ugyanis Mauli Dhan, az utolsó mézvadász visszavonul. Kimerítő és embert próbáló élet van az idős bácsi mögött, aki még most is úgy közlekedik a nehéz hegyi vidéken és úgy lengedezik háromszáz méter magasan, miközben a himalájai méhek csípéseit állja, hogy az bármelyik fiatal hegymászó becsületére válna.

A werkfilmben van minden a kemény tereptől kezdve a piócákon át a roppant nehéz forgatási körülményekig, nem beszélve arról, hogy az amerikai méhekre tervezett védőöltözet semmit sem ér a himalájai méhekkel szemben, mely a világ legnagyobbja. Van valami közös Mauliban és a nyomába szegődött filmesekben: Mindannyian epikus küzdelmet folytatnak azért, hogy a hőn áhított kincset megszerezzék. Ki a mézet, ki pedig a tökéletes snitteket.

Ha érdekel a pszichotróp mézről és betakarításáról szóló történet írott formában, akkor irány a National Geographic nem túl rövid cikke.