Lassan kijelenthetjük, hogy 2017 az analóg fotózás új reneszánszát hozza el, hiszen régóta nem volt olyan, hogy ennyi új vagy régi-új gyártó kezdjen ismét analóg filmekkel piacra lépni. A Zorki Photo a legfrissebb hús közöttük és egy ISO100 érzékenységű, tradicionális szemcsézettségű pánkromatikus fekete-fehér negatív filmmel lepte meg a világot.

Jön a FILM Ferrania, új Rollei, Bergger filmek, visszatér a Kodak Ektachrome és a Lomography is néha kiad valami újat. Nem beszéltünk akkor még az olyan slágerekről, mint a Fujifilm Instax instant filmjei és az Ilford is köszöni jól van. Felsorolni is nehéz mi minden történt az elmúlt egy-két-három évben analóg fronton. Bár az analóg fotózás talán sosem kerül be újra a mainstream sodrásba, de az biztosan állítható, hogy határozottan nem halott!

A Zorki Photo Mono ISO100 135/36 napokon belül előrendelhetővé válik és a tervek szerint októberben már megkapják a rendelők. A filmeket Angliából adják fel és a világ minden tájára postáznak, de a legkisebb rendelési mennyiség 3 darab, ami a 4 fontos darabárral (kb. 1400 Ft) számolva nem dönti be a családi büdzsét.

A film bár ISO100 érzékenységű, de bírja a pullozást ISO50-re vagy a pushozást ISO400-ig, ráadásul mivel az átlag földi halandóknak elérhető kemikáliákkal hívható, ezért akár otthon is megtehetjük, de bármelyik (még működő) fotólaborba is bevihetjük, tudnak majd mit kezdeni vele.