Mathieu Stern mindig arról álmodott, hogy egyszer saját objektívet tervezzen, de ehhez nem igazán ért. Így inkább a visszafelé tervezést választotta: Szétkapott egy régi objektívet és karton prototípust rakott össze az alkatrészek felhasználásával. A végső változat 3D nyomtatással készült és a fotós kifejezetten elégedett az eredménnyel, amit rögtön mintafotókkal is illusztrál.

Ez az egyedi objektív nem fog DxO Mark mérési csúcsokat döntögetni, de nem is amiatt készült. A 135mm f/1.8 objektív majdnem olyan egyszerű felépítésű lett, mint egy faék. Képi világa a száz évnél is idősebb, korai portréobjektíveket idézi: A képközépen borotvaéles, de a szélek felé igen gyorsan veszít az élességből.

A 3D nyomtatás költsége nagyjából 4 dollárjába került, ami ahhoz képest nem is rossz, hogy egyesek mennyit fizetnek egy megbuherált objektívért, hogy hasonló képi világú portrékat készítsenek. Mathieu ráadásul elmondhatja magáról, hogy a saját maga által tervezett objektívvel fényképez.  Kell ennél több egy jó csináld magad projekthez?

Forrás: PetaPixel