Sokat fejlődött az Adobe Lightroom mobilos kiadása és a legutóbbi Androidos frissítéssel érkezett egy újabb érdekesség: Mostantól közvetlenül a fényképezőgépedről importálhatod be a RAW fotókat az appba, ehhez pedig csak egy USB kábelre lesz szükség, illetve legalább 2.2-es verzióra kell frissítenünk.

Idén év elején érkezett frissítéssel a mobilos Lightroom már nem csak DNG, hanem minden más RAW formátumot kezelni tud, amit az asztali Lightroom is. A következő lépés persze az volt, hogyan jut el a fotó leggyorsabban a fényképezőgépből a mobilunkra vagy tabletünkre. A legtöbb gyártó appja nem képes Wi-Fi kapcsolaton keresztül átküldeni a RAW fotókat, így itt jön képbe az Android egyik leghasznosabb funkciója, az USB OTG. Az iOS eszközök ebből a lehetőségből most kimaradnak.

Ha USB OTG-t (USB On-The-Go) támogató készülékünk van, akkor elég csak a normál adatkábellel összekötni a fényképezőgéppel, a telefont PTP fájlátviteli módra kell állítani és a kamerában lévő memóriakártya megjelenik külső meghajtóként. A Lightroom innentől kezdve képes lesz a memóriakártyánkról importálni bármilyen támogatott RAW állományt. Ezt persze rögtön képes szinkronizálni az asztali és webes Lightroommal is, minden szerkesztéssel együtt, amit a telefonon végzünk.

Megjegyzés: A mobilos Adobe Lightroom ingyenesen letölthető és használható, de az asztali verzióval való szinkronizáláshoz megfelelő Creative Cloud előfizetés szükséges!