Újabb komoly mérföldkőhöz érkezett a MILC-ek előretörése, ugyanis a világ egyik legrégebbi és legnagyobb hírügynöksége az Associated Press (AP) és a Sony egymás keblére borulva jelentették be, hogy stratégiai partnerségre lépve fognak minden vizuális területen dolgozó riporternek új felszerelést biztosítani.

A Sony ezzel kizárólagos beszállítójává vált az AP-nek, ahol eddig többféle gyártó felszerelését használták a fotósok és videósok. J. David Ake egy érdekes interjút adott a Dpreview számára, ahol megosztott pár gondolatot arról, hogy az AP miért döntött így. Náluk már korábban is megszületett a gondolat, hogy kifejezetten MILC-re szeretnének váltani a kompaktabb méret, kisebb tömeg és a halkabb, vagy akár teljesen hangtalan működés miatt.

Fontos volt számukra a fotósok visszajelzése is, a Sony gépeit egy ideje már tesztelték a fotósaik és pozitívan nyilatkoztak róluk, ráadásul kipróbálták őket a sarkkörtől az esőerdőkön át a hurrikánokig számos kemény körülmény között. A Dpreview rákérdezett milyen konkrét gépekkel fogják ellátni a munkatársaikat: A túlnyomó többség Sony A9 Mark II-est kap majd, de akik sokat foglalkoznak portréval vagy egyéb szempontból indokolt, azok A7R Mark IV-eket fognak kapni. A vázakat párban kapják és fejenként átlagosan 5 objektívvel számolnak, ezeket pedig több száz fotóssal kell felszorozni, akik a világ 250 különböző pontján dolgoznak.

A videósok sem maradnak ki, ők is a Sony különféle videós felszereléseit kapják az FS-sorozattól a nem részletezett “tenyér méretű” gépekig. Ezen a területen is fontos volt az átjárhatóság, ugyanis ha egy fotós vagy videós egyszerre tudósít valahonnan, akkor az anyagok képi világa könnyen összelőhető és a közös objektív csatlakozás miatt ki tudják egymást segíteni vagy éppen a fotós is beszállhat vágókép készítésbe alkalomszerűen a nála lévő MILC géppel, miközben az azonos képprofil miatt a matching is egyszerűbb.