A koronavírus járvány miatt több gyártó is kiadott ingyenes gyári szoftvereket a DSLR és MILC gépeik használatához webkameraként. Bár az igyekezet remek, de valószínűleg az eredeti célt aligha érik el: Akinek eddig webkamerára volt szüksége, már rég beszerezte, de a szoftvereknek ettől függetlenül lehet haszna.

Elsőként a Canon dobott ki egy szoftvert, ami USB kapcsolaton keresztül biztosított videójelet és az operációs rendszer webkameraként ismerhette fel a támogatott DSLR, MILC vagy kompakt fényképezőgépeket. Őket követte a Fujifilm hasonló felfogásban és most a legutóbbi versenyző a Panasonic, igaz ők kicsit kilógnak a sorból.

A Lumix Tether for Streaming ahogy a neve is mutatja, elsősorban élő adások otthoni lebonyolítását szeretné segíteni HDMI és rögzítőkártya nélkül, teljes távvezérési lehetőséggel. Az operációs rendszer ettől még nem ismeri fel automatikusan webkameraként, erre kell egy ingyenes másik szoftver az OBS személyében, ennek használatáról pedig a fenti videóban beszél Richard Wong.

A szoftverek a gyártók weboldaláról tölthetők le, egyelőre csak Windowsra és csak a támogatott modellekhez, ami a Panasonic esetén egyelőre a G9, GH5, GH5s, S1, S1R és S1H vázakat jelenti, de ez a kör még bővülni fog a jövőben.