Valahol láttuk már a Sony ZV-1-et és ha neked is az ősi, már sokadik generációnál járó RX100 ugrik be róla, akkor jó nyomon jársz. Az új csúcskompakt ugyanis kisebb módosításokkal egy RX100, csak itt a cél az önmagukat utcán járva-kelve videózó közönség végtagjaihoz való ergonómiai hozzáigazítás volt.

Az RX100 egyik legjobb funkciójának tartott felpattanó EVF itt most eltűnt, cserébe van szembefordítható kijelző, egy önmagában is aránylag jó beépített mikrofon, de a vakupapucsba saját példány is berakható és a szoftverbe is tettek némi mágiát, amire a Sony reményei szerint gerjedni fognak a Youtube tartalomgyárosai.

Ilyen varázslat például a “bokeh” gomb, amit megnyomva a kamera elmossa a hátteret, ami igazából csak annyit csinál, hogy a rekeszt teljesen kinyitja és gyakorlatilag rekeszprioritásban folytatódik a felvétel. De van valós idejű arc retusálás is, illetve az arckövető AF-rendszer beállítható úgy is, hogy a kamera elé felmutatott tárgyakra is ráfókuszáljon, majd elrakva visszavált az arcra, nem kell a fókuszmezők kiválasztásával bíbelődni.

A váz is kapott előre egy picike markolatot, ami szembefordított állásban hüvelykujjtámaszként is funkcionál és a videófelvétel indítógombja is sokkal nagyobb lett. Látszik tehát az igyekezet, hogy az eredeti RX100-at a Youtube videósok kedve szerint szabják át. Ami maradt régi az az 1″ méretű 20 megapixeles CMOS szenzor és a 24-70mm f/1.8-2.8 objektív.