Bár manapság nem lehet hangár méretű termekbe tömegeket összecsődíteni, hogy üvöltő zenére lepleződjön le egy olyan horderejű bejelentés, mint az ötödik generációs Unreal Engine, azért szerencsére a bemutatkozó videóban látottak így is kárpótolnak mindenért. A demó egy PlayStation 5 segítségével lendült mozgásba, mi pedig az állunkat keressük a padlóra esve.

Az Epic Games által fejlesztett Unreal Engine 4 jelenleg talán a legelterjedtebb videojáték motor az iparban, ami a legkisebb egyszemélyes produkcióktól a nagy stúdiók igényéig szinte mindent tartalmaz egy csomagban. A leváltására érkező Unreal Engine 5 (UE5) nem véletlenül érkezik éppen most, hiszen ehhez a látványhoz szükség is van az új konzolgeneráció néhány hardveres újítására, így ezt egy jó darabig még csak a leendő PlayStation 5 és az Xbox Series X tulajdonosok élvezhetik majd, míg a PC-s tábor az ultragyors (kvázi RAM-ként működni képes) SSD-k és protokollok érkezéséig hoppon marad.

Az UE5 két legnagyobb újítása közül az egyik a Lumen névre hallgató, globális megvilágításért felelős modul. Ez teljesen dinamikusan tudja kezelni a fényforrásokat és a tárgyakról visszaverődő fényeket, amik a fotorealisztikus, filmszerű vizuális élmény egyik alappillére. Nincs szükség beleégetett, statikus fényekre és árnyékokra, egy helyszín bevilágítását valós időben minden korábbinál jobb hatásfokkal kiszámolja a motor.

Nem lehet elmenni a Nanite modul mellett sem, ami a mozifilmes CGI világból képes átemelni a tartalmakat köztes renderelési fázisok nélkül. Például egy ZBrush sculpt a virtuális mikropoligon rendszeren keresztül valós időben megjeleníthető elméletben végtelen számú háromszögekre felosztva, amire éppen az új konzolgeneráció újszerű hardver és szoftver felépítése ad lehetőséget. Itt már nem csak arról van szó, hogy a látvány közeledik a mozifilmek szintjéhez, de a játékfejlesztők számos mozizásban használt eszközt is felhasználhatnak és ez fordítva is igaz.