Mindenki ki akarja venni a részét a Covid-19 járvány elleni küzdelemből, hiszen pillanatnyilag nincs ennél fontosabb közös cél, ez alól nem kivételek a képalkotási iparból ismert vállalatok sem. Van aki gyógyszert vagy fertőtlenítőt gyárt, más oltóanyagot vagy tesztkészletet fejleszt, de nem szabad megfeledkezni a hatékony megelőzésben szerepet játszó higiéniai bevonatokról sem, amit a print ipar már eddig is használt speciális területeken.

A napokban tartott virtuális értekezést a British Coating Federation és a Royal Society of Chemistry, hogy milyen feladatok várnak a speciális antivirális és mikroorganizmusoknak ellenálló higiéniai felületkezeléseket fejlsztőkre, gyártókra és alkalmazókra, valamint miként csapódhatnak le ezek a technológiák a mindennapi életünkben.

Az már most sem titok, hogy a világ nagyvárosaiban sok helyen látják el ilyen bevonatokkal a tömegközlekedési eszközök kapaszkodóit (köztük Budapesten is), de amennyi csomagolóanyaggal körül vagyunk véve a hétköznapok során, úgy a nyomda- és csomagolóiparra is több feladat hárul, hogy miként lehet a higiéniai bevonatokat alkalmazni a teljesen hétköznapi fogyasztási cikkek esetén is.

A Covid-19 betegséget okozó SARS-Cov2 vírus hagyományos cseppfertőzéssel terjed és a különféle felületekre tapadva a percek és napok között változó időtartamig ferrőzőképes maradhat. Az online tanácskozás szerint a jelenlegi és jövőbeli járványokkal szembeni küzdelem fontos elemei lesznek a higiéniai bevonatok, de jelenleg még számos technológiai és törvényalkotói nehézség van a vonatkozó iparágak előtt.