A legtöbb fényképezéssel foglalkozó gyártó kisebb-nagyobb mértékig benne van az orvosi eszközök és gyógyszerek fejlesztésében is és “békeidőben” ezekről keveset hall a földi halandó. Miközben a fotóiparnak most nehéz időszak jön, addig a medikai eszközök fejlesztésében őrületes versenyfutás zajlik a Covid-19 járvány megfékezése érdekében. 

A Canon Medical Systems bejelentése szerint benne vannak abban a fejlesztési csoportban, mely az eddigi leggyorsabb koronavírus gyorstesztet szeretné hamarosan piacra dobni. A jelenlegi PCR alapú teszt egyik nagy hátránya a lassúsága, míg a most több kutatócsoport közös munkájával fejlesztett LAMP módszert alkalmazó teszt nem csak sokkal gyorsabb lesz, de sokkal olcsóbb és egyszerűen használható is, így a WHO által szorgalmazott tömeges teszteléseket nagyban könnyítené.

A hír hallatára a Canon részvényei rögtön 7%-ot erősödtek, ami nagyon hasonló ahhoz, mint amikor a Fujifilm egyik gyógyszeréről derült ki, hogy hatásos lehet a betegség kezelésében. Ezen is látszik, hogy nem csak presztízst jelent a fotóipari óriásoknak ha az orvosi részlegeik mérföldköveket érnek el az új koronavírus kapcsán, de komoly gazdagodást is hozhat, amire a befektetők is örömmel repülnek rá.