Szokatlan helyről, egy fotóipari veterántól érkezhet enyhülés a világot a négy fal közé száműző Covid-19 koronavírus járványra. A Fujifilm egyik influenza ellen kifejlesztett gyógyszere gyorsítja a betegek felépülését, ami ugyan nem a várva várt vakcina, de terhet vehet le az egészségügyről, ami a járvány kezelésének leginkább központi eleme jelenleg.

Nincs analóg filmgyártás vagy nyomda vegyipar nélkül és a Fujifilm Toyoma Chemicals nem csak az anyacég számára fontos eszközök számára fejleszt és gyárt vegyipari anyagokat, de gyógyszeriparral is foglalkozik. A Favipiravir vagy emészthetőbb nevén Avigan egy pár éve piacon lévő antivirális gyógyszer, amit eredendően RNS-vírusok okozta betegségek ellen, elsősorban influenzajárványok enyhítésére fejlesztettek ki. Az új koronavírus is az RNS-vírusok közé tartozik (de nem influenza).

Kínai orvosok sokféle készítménnyel kísérleteztek már a koronavírus járvány kitörése óta és a legújabb hírek szerint a Favipiravir hatásos abban, hogy a betegség lefolyását megrövidítse, vagyis a betegek gyorsabban gyógyulhatnak meg. Az igazán átfogó klinikai tesztek persze még hátra vannak, de a hír hallatán a Fujifilm részvényárfolyama valósággal kilőtt és 15%-ot erősödött. Persze kérdés meddig emelkedhet még a Fujifilm nimbusza: Otthon Japánban csak a helyi kormány megbízására dolgoznak, azonban Kínában már elkezdték a gyógyszert lemásolni, amit a vonatkozó licencek lejárásával meg is tehetnek.

A hír azért is fontos, mert a Covid-19 járvány leginkább központi kérdése most a kórházi kapacitások megőrzése. Dél-Korea esetén látható, hogy a halálozási arány sokkal alacsonyabb tud maradni akkor, ha az egészségügy extrém terhelését elkerülhetjük. A Favipiravir abban segíthet, hogy a betegek jelentősen kevesebb időt töltsenek el az egészségügyi kapacitások lefoglalásával.