A Pantone színskála családját számos legenda és misztikum övezi, de most szeretnénk egy kicsit benézni a teljesen hétköznapi tapasztalatokat rejtő paraván mögé. Miért éri meg vigyázni egy Pantone színskálára és mikor jön el a csere ideje? Hány szín is van az íróasztalodon lévő színskálában?

Kezdjük a rossz hírrel 

A Pantone elsősorban a nyomda- és textilipari termékek tervezéséhez és gyártásához biztosít referenciaként szolgáló színkönyvtárakat és ezen könyvtárak felhasználásával fizikailag szemrevételezhető színskálákat ad a kezedbe. Akárcsak a tényleges végtermék, úgy a színskálák is jellemzően papír, műanyag, textil anyagokból készülnek, amik idővel elkopnak, fakulnak, elhasználódnak.

Az elhasználódás mértéke nagyon változó a felhasználástól függően. Saját tapasztalatok alapján egy gépteremben gyötört Formula Guide számára nem ritkán pár hónap is elég a csereérettséghez, szennyeződések érik és a gyakori nyitogatástól a színminták is megkopnak, horzsolódnak. A Pantone skálák semmilyen UV védelemmel nincsenek ellátva, így különösen rosszul viselik, ha a grafikus félredobja a szétnyitott Color Bridge-et az íróasztal szélére. Az elhasználódással lehetetlenné válik a színek megfelelő azonosíthatósága, amivel az egész színskála értelmét veszíti.

A gyártó javaslata szerint a színskálákat 12-18 havonta érdemes cserélni az elhasználódásuk miatt, de egy gondosan tartott, megkímélt példány jóval hosszabb ideig is hű társ maradhat, de ilyenkor is figyelembe kell venni a papír sárguló hatását az idő előre haladtával. A tapasztalat viszont az, hogy a színskálákat sokan még súlyos elhasználódás esetén sem cserélik le, a váltás fő oka inkább a hiányzó színek szoktak lenni és ha pont ilyenre jön igény egy partnertől, akkor kezdődik a kapkodva új színskálára vadászás, ami persze tegnapra kell megjöjjön, mert szorít a leadás.

És a jó hír 

A Pantone a PMS (grafikai/nyomdai) és az FHI (textil/belsőépítészet) színkönyvtárait is a közelmúltban bővítette, így aki sokáig szeret halogatni, annak most érdemes a váltásba belevágni.

Beszédes, hogy gyártási évtől függően hány szín hiányzik a Formula Guide vagy Color Bridge színskáládból:

  • 2010 előtt: 1047 szín hiányzik
  • 2010-2011: 826 szín hiányzik
  • 2012-2013: 490 szín hiányzik
  • 2014-2015: 406 szín hiányzik
  • 2016-2019: 296 szín hiányzik
  • 2019 végétől: Mind a 2161 szín megvan neked

Mindenki szeretné, ha a befektetése minél hosszabb ideig kiszolgálná, így mindig színkönyvtár bővítések után a legjobb vétel egy friss színskála, hiszen még évekig naprakész marad. Nem ér meglepetésként egy hiába keresett színkód és az állapota is makulátlan, odafigyelve a helyes tárolásra pedig az is marad, legalább a következő bővítésig.

Persze aki tervezői/megrendelői oldalon van és megelégszik a szűkebb színválasztékkal, azt nem kell, hogy lázba hozza egy újabb kiadás, neki elegendő csak az elhasználódásra odafigyelnie. Arra viszont nagyon!

Megjegyzés: A cikk elkészítésében szakmai közreműködő partnerünk a Pantone termékek hazai kereskedelmével foglalkozó colormanagement.hu volt.