A Kickstarter a világ meg nem értett elonmuskjainak igazi szanatóriuma, de nem ritkán igazi gyöngyszemekre is lehet bukkanni. Mint például az a Hong Kongból indult projekt, ami a NONS SL42 tükörreflexes analóg fényképezőgép tető alá hozását szorgalmazza, ráadásul Fujifilm Instax filmmel lehetne etetni. 

Az instantfilmes fotózásra sokan tekintenek úgy, mint azokra a béna kis kompakt gépekre, amik poháralátét vagy névjegykártya méretű, szörnyű minőségű, de legalább azonnal elkészülő fotókat köpködnek ki. Pedig komoly történelme van ennek a közép- és nagyformátumú keményvonalas fotózásban is.

Napjainkban a Fujifilm Instax rendszere az, ami a világ instantfilmes fotózását még a felszínen tartja, annyira, hogy lassan már le is kopik a műfajról a “polaroid” szóval való azonosítása. Viszont a Fujifilm a rajongók kérése ellenére még mindig nem hajlandó a kompakt, fix objektíves kameráknál komolyabb körítést csomagolni a rendszer köré. Sokan vágynak Instax filmet használó, cserélhető objektíves, de legalábbis valamilyen fényerős és manuális objektívet használó megoldásra.

A NONS SL42 itt lép be a képbe: Ez a 200 dolláros indulóáron “előrendelhető” gép egy teljesen szabályos tükörreflexes (SLR), amire M42 menetes objektívet lehet rátekerni és a vázról manuálisan vezérelhető a záridő is. Sajnos az öröm így sem teljes: Mivel az M42 alapvetően kisfilmes (35mm) fotózásra lett kitalálva, így a nagyobb képfelületű Instax Mini filmre csak jelentős vignettálás mellett lehet vele fotózni. De ha a projekt sikeres lesz, az egy újabb jelzés a Fujifilm felé, hogy a rajongók vágynak már valami komolyabbra.