Bárki aki munkájából kifolyólag színekkel foglalkozik, szeretné ha a kedvenc design szoftverének színpipettája csettintésre működne a való életben is. Többen nekifutottak már ilyen kütyük gyártásának, de jóval többen tűntek el, mint ahányan fennmaradtak, de a ColorReader mögött olyan gyártók állnak, akik nagyító nélkül is láthatók. 

Kifejezetten régóta van piacon a Pantone Capsure néven is elérhető X-Rite kéziműszer, aminek az egyik előnye, hogy natív Pantone színkód támogatással bír és nehéz lenne így hirtelen valóban bevált alternatívát mondani rá. A ColorReader még csak nem egészen egy éve mutatkozott be a szintén neves DataColor égisze alatt, de ami már friss hír, hogy itt is megjelent egy festékekkel foglalkozó ökoszisztéma natív támogatása.

A ColorReader már támogatja a Benjamin Moore teljes színkönyvtárát a Color Portfolio appon (iOS, Android) keresztül. Itthon talán nem ők a legismertebb lakberendezési festékmárka, de jelen vannak, ráadásul egy Pantone-hoz hasonló színskála rendszert is kidolgoztak. A ColorReader alapváltozata kijelző nélküli és az app segít a színminták, illetve színkódok begyűjtésében, míg a ColorReader Pro már saját OLED kijelzőt is kapott, valamint 10.000 mintányi memóriát.