Fake news, dezinformáció, posztmodern, alternatív valóság. Ezek mind olyan címszavak, amik az utóbbi években felkapottá váltak és nagyon nehéz a (főként) közösségi oldalakon gátszakadás erejével söprő információhullámok között rendet tenni. A Facebook és az udvartartásába tartozó Instagram célul tűzte ki, hogy tesznek a megmásított vagy teljesen légből kapott hírek ellen, de a rendszer még közel sem tökéletes. 

Toby Harriman egy San Franciscoban élő fotós, aki sokunkhoz hasonlóan rengeteg más alkotót és gyűjtőoldalt követ az Instagramon. A minap éppen görgetve a hírfolyamot arra lett figyelmes, hogy egy útjába került fotó hamisként lett megjelölve egy külsős (Facebook által foglalkoztatott) tényellenőrző csapat által. A fotó így nem is jelenik meg, kivéve ha a megtekintője kifejezetten kéri azt. Toby persze kíváncsi természet lévén az elsötétített függönyön átkukucskálva megnézte mi ez a felhajtás.

Amit látunk az egy dombos-sziklás táj, ami alaposan át lett színezve Photoshoppal. Egy alapvetően teljesen rendben lévő, vidám, szürreális digitális alkotásról beszélünk. Az Instagram tényellenőrzője viszont rásütötte azt a hamisítvány bélyeget, amit a fake news visszafogására találtak ki. Ez persze felveti a kérdést, hogy a szolgáltatótól független, külsős tényellenőrző valamilyen csiszolatlan algoritmussal dolgozik, vagy a megjelölt fotókat kézzel is átnézik-e moderátorok (az Instagram szerint a tényellenőrzőkhöz ők küldik tovább a tartalmakat további “ellenőrzésre”).

Mindenesetre mi is megkerestük a kérdéses képet a @mixsociety_ gyűjtőoldalon, amin nem látjuk a hamisítvány jelzést, amit így időközben vagy visszavontak, vagy a magyar régióra nem érvényes (még) ez a fajta korlátozás. Viszont ha a rendszer tökéletlen és olyanokat is hírhamisítónak állít be, akiknek ez egyáltalán nincs szándékában, csupán élnek az alkotói szabadsággal művészeti célból, az komoly csapás lehet. A megjelölt tartalmak nem jelennek meg az Explore oldalon és a hashtag találatok között sem fog szerepelni, gyakorlatilag teljesen ellehetetlenül.