Nehéz rekordösszegről beszélni akkor, ha ez a történelem első alkalma, de közel félmillió dollárért elkelt az első mesterséges intelligencia által létrehozott festmény. Most végre elkezdhet a képzőművészeti világ is azon tanakodni, hogy mennyire szükséges az ember a műalkotások létrehozásához (súgunk: egyelőre még nagyon). 

A párizsi Obvious Art kollektíva által létrehozott algoritmus és egyben alkotó 15 ezer portrét tanulmányozott át a 14. és a 20. század közötti időszakból és ez alapján igyekezett azokat a sajátosságokat eltanulni, amiből felépül egy festmény.

Mondhatni jó diákként bemagolta a művtörit és mindent megpróbált belesűríteni a most elárverezett festménybe is. Éppen ezért nehéz azt mondani, hogy a mesterséges intelligencia képes általunk értelmezhető festményeket teljesen önállóan létrehozni. Az algoritmusnak szüksége van a mintavételre az ihlethez, inspirálódáshoz és az algoritmust is emberek alkotják.

A new York-i Christie’s aukciós háznál végül egy egészen komoly licitharc alakult ki és a nyertes 432 ezer dollárt rakott le a min G max D Ex[log(D(x))] + Ez[log(1-D(G(z)))] nevű festő alkotásáért.