Ritka az, hogy egy szakmában erősen beágyazottnak számító márka egyszerűen megpattanjon a világ egyik legnagyobb országából, de úgy néz ki, hogy a brazil bürokrácia és extrém mértékű adók elintézték, hogy a helyi felhasználók hivatalos Nikon értékesítés nélkül maradjanak. 

A Nikon nem kommentálta a döntés okait, egyszerűen csak bejelentették, hogy a brazil piacon a továbbiakban nem forgalmaznak képalkotó eszközöket, így a fényképezőgépek és mikroszkópok kereskedelmét felfüggesztik. Azt már csak helyi források árulták el a PetaPixel számára, hogy a fő ok az lehet, hogy az országban általános a korrupció, adóelkerülés, a közterhek beszedése átláthatatlan, az idegen országokból származó elektronikai eszközöket pedig extrém, 60%-os adó is terheli.

Ugyanez a forrás tette hozzá, hogy egy nagyobb értékű kamera esetén még az is olcsóbb, ha valaki átrepül Miamiba, eltölt ott egy hétvégét és helyben vásárolja meg, majd hazarepül. Ez már mondhatni szürkeimport és hasonlóan gondolkoznak a helyi kereskedők is, akik “okosban” oldják meg az importálást és adóelkerülésben utaznak, ezzel pedig a törvényesen működő, hivatalos értékesítési láncolat tagjai nem tudnak versenyezni.

A garanciális javításokat még egyelőre elvégzik a már eladott eszközökön, de akiknél ez az idő letelik, már csak a Nikon USA-n keresztül igényelhet szerviz szolgáltatást.