Egykoron az animációkészítés hajnalán a zoetróp volt az az eszköz, amire buggyos szoknyába tekert asszonyok és kackiás bajszú urak a bokáikat összecsettintve ámuldoztak a vásárban. Az elmúlt másfél évszázadban bőven meghaladtuk a technológiát, de még mindig van mit továbbgondolni rajta.

A zoetróp lényege, hogy egy forgó hengerben képkockánként vannak elhelyezve az animáció kulcsmozzanatai és egy kukucskálón keresztül belenézve a mozgás illúzióját kapjuk (az emberi szem magatehetetlensége okán). Ez már a mozifilm elődjének is tekinthető, de az animáció hossza erősen limitált, tendál az egy másodperc felé.

A 4-Mation csapata viszont csavart egyet a koncepción és a henger (ami itt már inkább egy lapos korong stroboszkóppal bombázva) egyetlen körbefordulása még nem elég ahhoz, hogy a teljes animáció lefusson (ehhez nagyjából 3,5 fordulatra van szüksége), így ügyesen csalhatnak az animáció egyes részeinek átlapolásával.

A technikát ők “time-stretching” névvel illették, így a forgástengely közepénél és a pereménél nem egyformán telik az idő. Ez lehetőséget ad arra, hogy több és kevesebb mozgást jelenítsenek meg a korongon egyetlen körbefordulás alatt, attól függően, hogy a peremhez vagy a középponthoz van közelebb.

A spéci zoetróp animációinak csak a 3D nyomtatás és a fantázia szabhat határt. A fiúk-lányok már Kickstarter kampányra vitték a projektet, így az eszköz, mobilos app távvezérléssel együtt akár a nappalidba is beköltözhet.