Az angol Astons aukciós ház több régi szovjet fényképezőgép ritkaságot kínál eladásra, de mind közül a legmeghökkentőbb az a kémkamera, ami tulajdonképpen nem is tagadja, hogy egy fényképezőgép és pont ezzel álcázza magát.

Az aukción teljesen működőképes, múzeumi állapotú kamerák vesznek részt, ilyen ez a KMZ-nél gyártott F-21 Ajax-12 is, ami egy egykoron Magyarországon is roppant kedvelt Zenit E-nek szeretne kinézni, mintha éppen egy zárt bőrtokban lenne.De a trükk az, hogy ez egy 21mm-es filmre dolgozó kémkamerát rejt, mely a tok jobb oldalán kukucskál kifelé, az exponálást pedig egy alul elhelyezett kapcsolóval lehet indítani.

Alighanem Igornak nem adott kellő álcázást, hogy bejusson egy katonai bázisra, miközben James Bond a sarkában lohol, de az utcán elvegyülve már annál inkább alkalmas lehetett arra, hogy titokban készíthessenek vele fotókat. Lehet, hogy a cigarettás dobozba rejtett mikrofilmes kamera a hidegháború egy romantikusabb kémkütyüje, de a fényképezőgépnek álcázott fényképezőgép biztosan különlegesebb.