2018-ban analóg fotózással foglalkozni nem kényszer kérdése, erre inkább a műfajért irracionális érzéseket táplálók adják a fejüket. Ez viszont nem jelenti, hogy egy kezdőt ne tudna elriasztani a körülményessége. A Kanton DX35 félautomata filmelőhívó ezen segítene.

A DX35 nem egy világújdonság, a tervei mögött álló Thomas Müller formatervező viszont a “dizájnos” kifejezés legjavát tette bele. Nem csak sokkal barátságosabban néz ki, mint más filmelőhívó gépek, de ügyesen gondolja tovább apróbb pontokon a koncepciót, hogy egy kezdő számára se legyen félelmetes, hanem a használata a lehető leginkább intuitív legyen, közben egy profi is tud lelkesedni egy ilyen “minden egyben” csomagért.

A filmet csak be kell fűzni a tankba és a gép teszi a dolgát, kifűzi és vágja, így nem kell még a szoba lesötétítésével sem foglalkozni. Ezután jöhet a híváshoz használt három vegyszer betöltögetése megadott sorrendben. A gép a vegyszereket ideális hőmérsékleten tartja és a kis LCD képernyőn a folyamat minden lépése megjelenik a stopperórával együtt.

A fotós dolga gyakorlatilag csak az, hogy a felcímkézett üvegekből betöltse a tankba a vegyszert, az időzítő lejártával visszaöntse az üvegbe és jöhet a következő, majd a legvégén egy csapvizes mosás és a kidolgozás megtörtént, mehet a film a szkennerbe vagy a levilágítóba. Sajnos a Kanton DX35 egyelőre csak koncepcióként létezik, de a tervezője éppen befektetőket keres, hogy piacra is dobhassa, mi pedig drukkolunk neki.