Fotó: Mike Taylor

Eljön a világvége, mitológiai lények rendeznek vérfürdőt és a szellemvilág keríti hatalmába a Holdat szűk egy hónap múlva. Az évszázad leghosszabb holdfogyatkozása közeleg július 27-én, amiről a fotósoknak semmiképpen nem érdemes lemaradnia, mert vörösbe fog borulni a minket kísérő égitest.

Mi történik?

Aki úgy érzi elfogadja a babonákban foglaltakat, az ne olvasson tovább, de a racionális válaszra vágyók is villoghatnak majd földrajzórás emlékek felelevenítésével, ha éppen egy holdfényes randit szerveznek arra az éjszakára. A Föld bekerül a Nap és a Hold közé, ez pedig árnyékot vet a Holdra, tiszta sor.

Teljes elsötétülés helyett azonban vöröses derengésbe burkolózik majd a Hold, mert a napsugarakat megszórja a Föld légköre, ezekből pedig zömmel a vöröses tartományba eső hullámhosszok jutnak át a Holdhoz (ugyanarról a Rayleigh-szórásról van szó, amitől vöröses a naplemente).

Ráadásul a jelenség különösen hosszú ideig lesz látható, mivel a Hold éppen az orbitális pálya tetőpontján lesz, azaz a legtávolabbi ponton a Földtől. Fontos észben tartani: Ebben az évszázadban ez lesz a leghosszabb Holdfogyatkozás!

Hol és mikor?

Értelemszerűen a holdfogyatkozás nem lesz látható a Föld minden pontjáról, de szerencsére nálunk még egészen jó rálátás nyílik majd. Ugyan a buli (a penumbrális  “félárnyékos” holdfogyatkozás) még holdkelte előtt elkezdődik, de a lényeg: Az umbrális (teljesen árnyékos) fogyatkozás és a vörösbe burkolózás Magyarországról is tökéletesen megfigyelhető lesz ha a felhők is úgy akarják.

Kattints a nagyításhoz

A menetrend így néz majd ki Budapestről (helyi időzóna szerint, 2018. júl. 27-28.):

  • Penumbrális holdfogyatkozás kezdete: Nem látható
  • Holdkelte: 20:15
  • Részleges holdfogyatkozás kezdete: 20:24
  • Teljes holdfogyatkozás kezdete: 21:30
  • Maximum: 22:21
  • Teljes holdfogyatkozás vége: 23:13
  • Részleges holdfogyatkozás vége: 00:19
  • Penumbrális holdfogyatkozás vége: 01:28

Az igazi asztrofotósokat persze az egész történet érdekelheti, de a tényleges látványosság a részleges holdfogyatkozás kezdete és vége közé eső időszak, akit pedig csak a véres Hold fázisa érdekel, az a teljes holdfogyatkozás kezdete és vége közé eső időszakban célozzon teleobjektívével.

Használd bátran a Time and Date térképét, írd be saját városodat és megtudod a személyre szabott, percekre lebontott menetrendet.