Ember legyen a talpán, aki legújabb fotós és videós kütyüit megfelelő sebességű és kapacitású memóriakártyával tudja etetni, pedig a 8K is a nyakunkon van már. Nem véletlen, hogy az SD kártyák támogatása egy bizonyos szint fölött nem akkora divat a professzionális eszközökben, de az SD kártyák következő evolúciós lépésével ez változhat. 

Az SD kártyákkal kapcsolatos szabványokat gondozó SD Alliance bemutatta a legújabb SDUC (SD Ultra Capacity) kártyatípusát, mely a jelenlegi 2 TB-ról egészen 128 TB-ig (igen, terabájtig) növeli a legnagyobb elérhető tárhelyet. Ennél azonban sokkal érdekesebb, hogy mit is takar majd az SD Express jelölés.

Az EX (Express) jelöléssel ellátott kártyák már sokkal közelebb állnak majd az SSD meghajtókhoz, egyrészről azért, mert a sebességük egészen 985 MB/s tempóig fog gyorsulni, másrészt pedig PCIe 3.0 interfészen fog kapcsolódni NVMe 1.3 protokollon keresztül. Ez extrém gyors elérési időket és késleltetést tesz lehetővé a nyers sebesség mellett. Az Express jelölést egyébként a korábbi SDXC és SDHC kártyák is megkaphatják.

Emiatt az SD kártyák nem csupán tárhelyként funkcionálhatnak majd a jövőben, de teljesen új lehetőségek is megnyílnak előttük, amelyek jelenleg speciálisabb kártyatípusokat vagy SSD-t igényelnek. Természetesen a visszafelé kompatibilitás továbbra is adott lesz, de értelemszerűen a kapott előnyöket csak megfelelő Host (pl: kamera, kártyaolvasó) esetén lehet kihasználni.