A Sony ma hivatalosan is rászabadította a világra legújabb high-end objektívét, mely specifikációi alapján joggal kérhet majd helyet a MILC és DSLR tábor között vívott polgárháború krónikáiban. A Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS olyan lett, mint az a sportkocsi, amit azok terveztek, akik láttak már közelről sportkocsit.

Aki ma professzionális szinten akar a foci VB-n vagy Olimpián a lelátó mellől sportfotózni, az nagy valószínűséggel csak azon morfondírozik, hogy Canon vagy Nikon gépet vigyen magával és ez sokkal inkább szól az objektívekről, mint a vázakról. A MILC gyártóknál égető hiány van olyan high-end teleobjektívekből, mint a most útnak indított Sony FE 400mm f2.8 GM OSS.

A Sony 23 lencsetagból felépülő objektíve nem csak nagy fényerejű, de optikai képstabilizátorral ellátott, újonnan fejlesztett lineáris AF motorral rendelkezik és ez a világ legkönnyebb (2.9 kg) 400mm f2.8-as objektíve. A speciális AF módokhoz dedikált kézi kapcsolók tartoznak, az egész objektív időjárásálló szigetelést kapott és a 23 lencsetagból 3 fluorit. A specifikációk alapján tehát joggal odatehető a Canon és Nikon feliratos konkurensek mellé.

Mindezt pedig úgy éri el, hogy a konkurensek objektíveivel ellentétben nem orrnehéz, hanem az alsó kapaszkodó felé tolták hátra a tömeg középpontot. Éppen ez teszi olyanná, mintha egy középmotoros sportkocsival lenne dolgunk és sokkal könnyebben kitartható kézből. Ennek meg is kéri az árát a Sony, mely nem kevesebb, mint 12 ezer euró.