A Diana egy fogalom a plasztik játékkamerákért rajongók körében és a Lomography ismét átgyúrta az eredeti receptúrát. Ezúttal a Fujifilm Instax filmjeivel kombinálva egy igazi instantfilmet okádó szörnyeteget szabadítanak rá a világra.

Az eredeti Diana Hong Kongból érkezett a nyugati világba a 60-as években és már a maga idejében is egy nehezen komolyan vehető játékkamera volt, amit vidámparki céllövöldékben vagy repi ajándékként lehetett bezsebelni. Műanyag volt tetőtől-talpig, még az objektív is, de a 120-as rollfilm népszerűségének visszaesésével a 70-es évekre el is tűnt.

Ezt élesztette fel Diana F+ néven a Lomography mozgalom jó pár évtizeddel odébb, immáron cserélhető objektíves verzióban és a 120-as rollfilm mellett befűzhető a 35mm-es kisfilm is, valahol itt vált igazán szimbólummá a retro feelinget, fényszivárgást, vignettálást és műanyagos rajzolatot újra feltaláló hipszter fotósok közreműködésével.

A Diana Instant Square nem sokban tér el a Diana F+ verziótól, ugyanúgy cserélhető objektíves, vakupapucsos gép, de ezúttal Fujifilm Instax Square filmet lehet betölteni, így nem kell már az otthoni előhívásra várni, hogy megelevenedjen a tipikusan játékkamerás karakterű fénykép az alkotó kezében.

Szokásosan a rajt most is Kickstarteren keresztül történik és már 65 dolláros beugróval is le lehet csapni a fényképezőgépre, normál ára 100 dollár környékén lesz.