Bár a Leica történelmi érdemei a fotóiparban elvitathatatlanok, az is tagadhatatlan, hogy birtokolni egy piros pöttyös gépet sokszor inkább érzelmi, mind racionális döntés. Ebben pedig hasonlít a felső kategóriás karóra gyártókhoz, így az idei év egyik legironikusabb piaci lépése, hogy nem első nekifutásra, de a Leica betör ebbe a szegmensbe is.

A Leica L1 és L2 néven berepülő első fecskék igen hasonló designt kaptak, leginkább a funkcionalitás tér el (például az L2-es kap csak nappal/éjszaka indikátort és másodlagos időzóna gyűrűt). Mivel mindkét óra teljesen mechanikus (felhúzós), mindkettőre került járástartalék indikátor (ebből 60 órányi járást ígér a Leica).

A Leica egyébként nem önállóan fogja gyártani a karórákat, hanem a Lehmann Präzision szállítja majd a felhúzós óraszerkezetet, amivel egyébként rákerülhet a számlapra a “Made in Germany” felirat, de órási kihagyott ziccer, hogy nem a Leica rak össze egy sajátot, hiszen rengeteg történelmi tapasztalatuk van a finom mechanikus szerkezetek terén.

A pontos árak eddig nem ismertek, de a Leica L1-es egy hajszálnyival 10.000 euró alatt indul majd, így nem a karóra fanatikusok szívére lőnek, akik ennyi pénzért már sokkal több különlegességet és egyediséget várnak el. Az L1 és L2 inkább a Leica relikviákat gyűjtők számára lesz érdekes.

Ha pedig a Wetzlar ontja a limitált M-szériás gépeket, akkor ez is belefér, sőt szinte stílusosan passzol a Leica jelenlegi arculatához. Jelentsen ez jót vagy rosszat. Az órákat a nagyobb Leica butikok és néhány híresebb ékszerbolt fogja forgalmazni.