Marcio Cabral díjazott, majd kitiltott fotója

Marcio Cabral története akár iskolapéldája is lehetne annak, hogy milyen hirtelen tönkre tud menni egy természetfotós karrier, ráadásul ehhez elég egy teljesen buta és átgondolatlan húzás is. Az alkotó a világ legrangosabb természetfotós pályázatán ért el helyezést, de mint az kiderült, a szervezők nem értelmezik annyira lazán a természetfotózást, hogy beleférjen egy kitömött hangyász.

A fotós a Wildlife Photographer of the Year 2017 pályázaton ért el első helyezést “állatok és környezetük” kategóriában egy hangyászról készült esti fotóval. Ez nagy szó, hiszen a londoni Természettudományi Múzeum által szervezett pályázat a természetfotózás legrangosabb megmérettetése. Azonban kiderült, hogy Marcio Cabral egy kitömött hangyászt használt, ráadásul a legamatőrebb módon.

A múzeumhoz egy meg nem nevezett forrás juttatta el az információt, hogy az Emas Nemzeti Parkban készült fotó nagy valószínűség a park kabalájának számító kitömött állatot ábrázolja. Ez a kitömött állat egyébként a park bejáratánál, nyilvános helyen látható bárki által. A múzeumnak több sem kellett, azonnal öt egymástól független szakértőt kért fel a két állat összehasonlítására.

Az Emas Nemzeti Parkban megtekinthető kitömött hangyászról készült fotó

A szakértők szerint a két állat azonos, így a londoni Természettudományi Múzeum visszavonta Cabral díját és egy életre kitiltotta minden további fotópályázatukról. Fontos megjegyezni, hogy Marcio be tudta mutatni az eredeti RAW fotót, így nem Photoshop munkáról van szó, valószínűleg csak lenyúlta a bejáratnál kirakott hangyászt a fotózás idejére, majd utána visszatette a helyére. Sajnos az állatról nincs több fotója, az előtte és utána készült fotókon már nem szerepel.

A fotós nem ismerte el a csalást, szerinte félreértésről van szó és azért nincs több fotója a hangyászról, mert hosszú expozíciót használt és vakuval villantott, amitől az állat megriadt, így esélye sem volt több felvételt lőni róla. Bár látszólag itt-ott vannak eltérések a két képen látható hangyász bundáján, de a múzeum által felkért szakértők szerint teljesen bizonyos, hogy a két fotón ugyanaz az egyed szerepel.